Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prirodne vrednosti opštine Surčin

Na poziv Opštine Surči, u organizaciji opštinskog Javnog komunalnog preduzeća, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, održali su 23. februara 2018. godine u OŠ „22. oktobar“, prezentaciju o prirodnim odlikama i vrednostima na teritoriji ove opštine i programima njihove zaštite.

Učenicima šestog razreda, drvenaste vrste koje su zastupljene na teritoriji opštine u kojoj žive i zaštićeno područje Spomenik prirode „Bojčinska šuma“, predstavila je inž. šumarstva Biljana Krsteski. O pticama Surčina, kao i učešću saradnika Zavoda u rešavanju problema naletanja ptica prilikom sletanja i uzletanja aviona na aerodromu „Nikola Tesla“, govorio je ornitolog Miloš Radaković. Botaničar Zavoda mr Verica Stojanović, učenicima je prezentovala biljni svet njihove opštine, istakavši retke i zaštićene biljne vrste koje se mogu videti, ali i pojavu invazivnih vrsta koje ugrožavaju autohtoni svet flore. Kako izgledaju pojedine autohtone i invazivne vrsta, mr Verica Stojanović je pokazala i primercima iz herbara Zavoda.

Nakon prezentacija, učenici su imali priliku da pokažu šta su novo naučili o prirodi na teritoriji svoje opštine, učestvujući u eko kvizu koji je vodio ihtiolog dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj. Učenici koji su bili najbrži u davanju tačnih odgovora nagrađeni su sa kompletom puzli na kojima su prikazane retke i zaštićene vrste: pančićev skakavac, ris i beloglavi sup.

Program prezentacije je vodila i predstavila rad Zavoda u zaštiti prirode Srbije, andragog Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije.

Ovom prilikom, škole koje su učestvovale u programu dobile su paket obrazovnih materijala Zavoda, postere: Ribe Srbije, Drveće Srbije, Egzote Srbije, Biljne vrste od međunarodnog značaja u Srbiji, Vilinski konjici Srbije, Pravokrilci Srbije i Zmije Srbije, kao i nastavne listove - mini ključeve za prepoznavanje vrsta: drvenaste vrste, lekovito bilje, gljive, lišajevi, ptice, vodozemci, sisari, kornjače.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.