Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeležen Svetski dan divljih vrsta i godišnjica Međunarodne konvencije o trgovini ugorženih divljih biljnih i životinjskih vrsta (CITES)

Na poziv Zoološkog vrta Palić, Zavod za zaštitu prirode Srbije je učestvovao u obeležavanju Svetskog dana divljih vrsta (World Wildlife Day) i godišnjice CITES konvencije (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), koja je potpisana u Vašingtonu 3. marta 1973. godine. Događaj je održan 03. marta u

u EAR sali Zološkog vrta Palić.

Cilj ovog prvog obeležavanja Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore i promocije CITES-a, koju je Srbija potvrdila Zakonom 2001. godine, je da se građanstvu skrene pažnja na opasnosti koje ugrožavaju opstanak divljih biljnih i životinjskih vrsta.

Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva zaštite životne sredine je za ovu prilika izradila 7 obrazovnih panoa sa osnovnim informacijama o CITES konvenciji, međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, ilegalnoj trgovini divljim vrstama i njenim posledicama, ilegalnoj trgovini divljim vrstama u Srbiji, ulozi zooloških vrtova u zaštiti i očuvanju divljih životinja, taksonomiji koja kategorizuje razne grupe organizama i Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature, IUCN) sa crvenim listama ugroženih vrsta i kategorijama ugroženosti.

Više informacija o ovim CITES panoima na srpskom i engleskom jeziku, koji će biti postavljeni u krugu Zoo vrta Palić, možete pročitati na

linku.

U Danu obeležavanja CITES-a je u prostorijama Zoo vrta istovremeno otvorena i mala izložba artefakata u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem iz Beograda, na kojoj su bili izloženi primerci životinja, njihovi delovi, derivati i proizvodi koji su poreklom iz zaplene i derivati životinja iz zoološkog vrta. Cilj ove izložbe je da se posetiocima skrene pažnja na realne opasnosti izumiranja ugroženih divljih vrsta kao i da se promovišu zajednički napori Zoo vrta sa partnerskim ustanovama, kao što su Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada, Prirodnjački muzej iz Beograda, Ministarstvo zaštite životne sredine, republičke i pokrajinske innspekcijske službe, Uprave carina itd.) u pružanju pomoći divljim životinjama, njihovom prihvatanju i zbrinjavanju, u suzbijanju krijumčarenja, ilegalne trgovine i sličnih štetnih delatnosti na divlju faunu i floru.

Ovom prilikom su predstavnici Zoo vrta Palić, Prirodnjačkog muzeja i Zavoda za zaštitu prirode Srbije za medije dali informacije o samom obeležavanju CITES Konvencije i postavljenoj izložbi, ulozi muzeja i potrebnim kapacitetima u sprovođenju Konvencije. O aktivnostima zavoda za zaštitu prirode, inspekcijskih službi i zoo vrtova u prihvatanju i zbrinjavanju, nezi i oporavku povređenih i napuštenih životinja i kontroli držanja strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta u zatočeništvu govorio je načelnik odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Nenad Sekulić.

Intervjue za medije možete pogledati na linku, a prilog za TV na linku.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.