Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcija pošumljavanja u Specijalnom rezervatu prirode „Rtanj“

Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovali su u akciji pošumljavanja, povodom obeležavanja Svetskog dana šuma 21. marta 2018. godine, na prostoru Specijalnog rezervata prirode „Rtanj“, u organizaciji JP „Srbijašume“.

Pošumljavanje je realizovano na prostoru na kome je 2014. godine od ledoloma stradalo više od 18 000 hektara šume za jednu noć. Ova prirodna katastrofa nastaje tako što ledena kiša okuje grane i stabla koja popuste pod nastalom težinom i izlome se. Za akciju pošumljavanja na Svetski dan šuma pripremljen je prostor od 600 hektara, koji je prethodno bio očišćen. Realizacijom ove akcije otpočeo je program pošumljavanja u ovoj godini. Cilj pošumljavanja je da se dostigne 40% šumovitosti zemlje.

U akciji su učestvovali brojni predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, lokalnih zajednica i šumarski eksperti iz Nemačke. Na Svetski dan šuma u pošumljavanju Rtnja, učestvovali su i saradnici Zavoda mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije u Nišu i inž. šumarstva Zoran Stojković.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.