Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Potpisan protokol o saradnji tri najvažnije institucije u oblasti turizma u opštinama Despotovac i Svilajnac

U svečanoj sali Narodne biblioteke „Resavska škola“ u Despotovcu 03. aprila, potpisan je protokol o saradnji tri najvažnije institucije u oblasti turizma u opštinama Despotovac i Svilajnac: JP „Resavska pećina“, Turističko-sportska organizacija Despotovac i JP „Prirodnjački centar Srbije Svilajnac“ potpisali protokol o saradnji

„Osim Resavske pećine koja je prva otvorena za posetioce i najposećenija u Srbiji sa 60000 poseta na godišnjem nivou i vodopada Veliki buk, opština Despotovac se, kao jedna od retkih opština u Srbiji, može pohvaliti izuzetnim prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem. Potpisivanjem ovog protokola sa Prirodnjačkim centrom Srbije želimo da spojimo nasleđe koje nam je povereno na upravljanje i koje je staro milionima godina unazad“, prva se prisutnim gostima obratila direktorka JP „Resavska pećina“, Milica Petrović.

Direktorka Turistističko-sportske organizacije Despotovac, Ana Bogdanović, objasnila je, potom, koje konkretne aktivnosti su planirane da budu preduzete u budućnosti: „Prvenstveno naš plan je definisanje zajedničke turističke ponude koja će obuhvatiti zajedničke lokalitete opština Despotovac i Svilajnac. Takva jedinstvena ponuda bila bi propraćena odgovarajućim promotivnim materijalom: zajedničkim brošurama, flajerima, mapama... Tako ujedinjeni, predstavljali bismo naše opštine na svim bitnim sajmovima turizma. Cilj nam je da privučemo nove posetioce, što iz zemlje, što iz inostranstva, ali i da novim sadržajima animiramo one koji su već bili u prilici da nas posete.“

Strateški značaj ozvaničenja ove saradnje je veoma veliki za obe opštine, ne samo za turistički već i za privredni razvoj. „Radićemo na razvoju zajedničkih inicijativa sa željom da poručimo ostalim privrednim subjektima da se ujedinjuju oko istih ciljeva jer saradnjom postižemo mnogo više na duže staze. Želim da naglasim da je veoma bitno da se za potencijalne turiste borimo zajedno, a ne svako za sebe. Ono što nas razlikuje je upravo tačka oko koje danas stvaramo strateško partnerstvo“, sasvim optimistično je zaključila svoje izlaganje direktorka JP „Prirodnjački centar Srbije“, Sanja Đurđević.

Na posebno zadovoljstvo svih prisutnih, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije mr Danko Jović, šef Kancelarije Zavoda u Nišu i Dragana Petraš, prostorni planer održali su i kratko predavanje na temu zaštićenih područja resavskog kraja, kroz koje su predstavili sve manje poznate turističke bisere na teritoriji gornje i donje Resave. Time su još jednom potvrdili neverovatan prirodni potencijal Pomoravskog okruga uz savet da se ovako dobra praksa saradnje proširi i na čitavu Srbiju.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.