Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dan zaštite prirode u Spomeniku prirode „Risovača“

Na poziv predstavnika Narodnog muzeja u Aranđelovcu, upravljača Spomenikom prirode „Risovača“, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, povodom obeležavanja Dana zaštite prirode, realizovali su 12. aprila 2018. godine ispred pećine Risovača radionice za učenike petog razreda OŠ „Miloš Obrenović“ iz Aranđelovca, o značaju zaštite geodiverziteta.

Imajući u vidu da je ovogodišnja tema obeležavanja Dana zaštite prirode u Aranđelovcu bila geodiverzitet, deca su saznala zašto se ne mogu odvojeno posmatrati živa i neživa priroda i u kakvoj su one međusobnoj vezi, u razgovoru sa stručnjacima Zavoda dr Savom Simićem, hidrogeografom i Srđanom Marinčićem, paleontologom. Tokom razgovara deca su posebno zanimanje pokazala za učenje o stanovnicima prostora Risovače za vreme ledenog doba: mamuta, medveda, lava i drugih vrsta čiji su paleontološki nalazi pronađeni u pećini. Nakon razgovora sa stručnjacima Zavoda, učenici su svoje impresije o izgledu i stanovnicima Risovače pokazali na crtežima koje su ovom prilikom uradili. Program radionice Zavoda vodila je andragog Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije.

U okviru radionice učenici su uz vodiče iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu obišli pećinu Risovača i ovom prilikom pokazali veliko interesovanje da saznaju prirodne odlike i vrednosti kraja u kome žive.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.