Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom 7 decenija zaštite prirode

Povodom obeležavanja sedamdeset godina institucionalne zaštite prirode kod nas i u svetu, Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode, Regionalna kancelarija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, organizovao je Svečanu akademiju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u okviru inicijative 70 + 70 godina rada u zaštiti prirode.

Zavod za zaštitu prirode i proučavanje prirodnih vrednosti NR Srbije osnovan je 30. aprila1948. godine, a odmah potom, u oktobru 1948. godine osnovana je Međunarodna unija za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature - IUCN), što pokazuje da Srbija od samih početaka institucionalne zaštite prirode prepoznaje i prati svetske tokove.

Na svečanosti u čast zaštite prirode - postignuća, rezultate i dela, koje su zaposleni u Zavodu za zaštitu prirode Srbije postigli za 70 godina rada, ali i aktuelnosti, planove i projekte za naredni period, u svom obraćanju predstavio je mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda.

Direktor Zavoda je istakao da „od prvih godina rada Zavoda, kada je poslove zaštite obavljala ekipa od svega tri stručnjaka, Zavod se razvio u ustanovu koja svoje aktivnosti usmerava prema zaštiti područja, a ne samo zaštiti prirodnih retkosti. Razvijajući svoje kadrovske, organizacione i infrastrukturne kapacitete, prerastao je u današnji Zavod za zaštitu prirode Srbije sa sedištem u Beogradu i Radnom jedinicom u Nišu. Raznovrsnost poslova koje obavlja Zavod, obeležena je multidisciplinarnošću stručnog tima u cilju što boljeg očuvanja prirodnih vrednosti i njihovim mudrim upravljanjem“, dodavši da je „od osnivanja pa do danas, na teritoriji Republike Srbije je ustanovljeno 459 prirodnih dobara. Ukupna površina obuhvaćena zaštićenim prirodnim dobrima, danas iznosi 662.991 hektara, odnosno 7,48 % teritorije Srbije, a težimo da uskoro dostignemo procenat od preko 10% teritorije, što predstavlja jedan od evropskih standarda u zaštiti prirode“. „Paralelni oblik zaštitarskog delovanja je podsticanje razvojnih programa, planova i projekata kojima se poboljšava stanje prethodno spomenutih esencijalnih grupa prirodnih vrednosti koje su predmet zaštite i omogućava njihovo adekvatno i održivo korišćenje“, istakao je ovom prilikom Aleksandar Dragišić.

Skupu se obratio i direktor Regionalne Kancelarije IUCN za Istočnu Evropu i centralnu Aziju Boris Erg, ukazujući na značaj regionalnog pristupa u zaštiti i upravljanju prirodnim dobrima. Čestitke za rad u zaštiti prirode putem video poruke uputila je i generalna direktorka IUCN Inger Andersen.

Obeležavanje 70 godina rada ujedno je bila prilika da Zavod oda priznanje pojedincima i institucijama koji su svojim posvećenim radom i zalaganjem, podrškom i delima doprineli ostvarenju ciljeva i uspeha u zaštiti prirode.

Zavod za zaštitu prirode Srbije u okviru Svečane akademije dodelio je povelje za lični doprinos zaštiti prirode akademiku prof. dr Vladimiru Stevanoviću, prof. dr Ljubivoju Stojanoviću, dr Anki Dinić, prof. Emiru Kusturici, Draganu Pavićeviću i Bratislavu Grubaču.

Zahvalnicu za ostvarenu saradnju dobili su: Ministarstvo zaštite životne sredine, Biološki fakultet u Beogradu, Šumarski fakultet u Beogradu, Geografski fakultet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Departman za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu, Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Zoološki vrt grada Beograda, Zoološki vrt Palić, „JP Srbijašume“, Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, JKP „Zelenilo Beograd“, SRP „Zasavica“ i JP „Resavska pećina“.

Zahvalnicu su dobili za doprinos u širenju svesti javnosti i edukaciji o vrednostima prirodne baštine naše zemlje i potrebi njenog očuvanja Ekološka redakcija RTS-a i National Geographic Srbija.

Svečanost je upriličena i prigodnim muzičkim programom u izvođenju učenika drugog razreda Odseka za srpsko tradicionalno pevanje u klasi prof. Maje Stojanović Osnovne muzičke škole „Nevana Popović“ iz Grocke i gudačkog kvarteta „Intermeco”.

Gosti Svečane akademije imali su priliku da pogledaju izložbu fotografija „Zaštićena područja Srbije“. Izložbu koja sadrži 40 fotografija najlepših pejsaža iz 20 zaštićenih područja, na kojima su prikazani predeli od submediteranskog do subartičkog karaktera. Na fotografijama su prikazane sve vrste prirodnih dobara: nacionalni parkovi, parkovi prirode, predeli izuzetnih odlika, specijalni rezervati prirode, spomenici prirode i staništa i prostori od visokoplaniskih, preko klisura i kanjona i pećina do močvarnih i vlažnih staništa.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.