Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dani prirode Pčinjkog okruga

Од 24. do 26. aprila 2018. godine, Zavod za zaštitu prirode Srbije je u saradnji sa Pravoslavnom eparhijom vranjskom kao upravljačem Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, učestvovao u više manifestacija predstavljanja prirodnih vrednosti pčinjskog kraja.

Promocija prirodne baštine Pčinjskog okruga započela je 24. aprila otvaranjem Centra za posetioce u okviru kompleksa manastira Sveti Prohor Pčinjski. U programu otvaranja učestovovali su stručni saradnici Zavoda kada se na ceremoniji otvaranja i osvećenja centra u ime direktora Zavoda, gospodina Aleksandra Dragišića, prisutnima obratila dr Dragana Ostojić, koja je i zvanično otvorila centar.

Sutradan 25. aprila u Bujanovcu u Amfiteatru Ekonomskog fakulteta iz Subotice, Odeljenja iz Bujanovca, stručni saradnici Zavoda održali su promociju rezultata revizije Studije zaštite Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“. Prezentaciju prirodnog dobra održao je dr Dragan Nešić.

U cilju predstavljanja stanovnicima na čijoj teritoriji opštine će se nalaziti novo zaštićeno područje, saradnici Zavoda u maloj sali Doma kulture u Trgovištu, održali su promociju Studije zaštite Spomenika prirode „Vražji kamen – Prosečnik“, kao predloga za zaštitu budućeg zaštićenog prirodnog dobra. Prezentaciju prirodnog dobra održao je mr Danko Jović.

Istog dana sa predstavnicima Pravoslavne eparhije vranjske na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom vranjskim G. Pahomijem, obiđen je lokalitet Spomenika prirode „Vražji kamen – Prosečnik“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.