Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeležen Dan planete i 46 godina od otvaranja Resavske pećine za posetioce

Na poziv JP „Resavska pećina“, upravljača SP „Lisine“ i SP „Resavska pećina“, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovali su u radionici povodom obeležavanja Dana planete i 46 godina od otvaranja Resavske pećine za posetioce.

Sve učesnike najpre su pozdravili Milica Petrović, direktor JP Resavska pećina i Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu, koji je i ukazao na značaj obeleževanja Dana Planete.

Stručni saradnici Zavoda osmislili su i sproveli tri radionice sa učenicima od 5.- 8. razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Resavice. Dragana Nedeljković, botaničar, predstavila je učesnicima biljke prolećnice resavskog kraja, njihov značaj i upotrebu. Potom su učesnici sa ornitologom Zavoda, Bratislavom Grubačem, imali priliku da posmatraju ptice IBA područja Resava sa platoa ispred Resavske pećine, a potom ih je geomorfolog i speleolog, Dragan Nešić, kroz priču o speleologiji i speleološkim objektima Resave, zajedo sa vodičima, proveo kroz dvorane i kanale Resvske pećine.

Po povratku, nastupio je kratak predah i osveženje uz rođendansku tortu kojom je JP „Resavska pećina“ obeležilo punih 46 godina od kada je, davnog 22 . aprila 1972. godine, pećina po prvi put otvorena za posetioce.

Nakon kratkog predaha instruktori Avantura parka omogućili su deci probno korišćenje speleološke opreme, o kojoj im je neposredno pre toga govorio speleolog Dragan Nešić.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.