Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine

Četrnaesta regionalna Konferencija „Životna sredina ka Evropi“, održana je 5. juna 2018. godine u Beogradu na temu „Zaštita prirode – razvoj odgovoran prema prirodi“. Konferencija je održana u organizaciji strukovnog udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije. Zavod za zaštitu prirode Srbije kao jedan od suorganizatora pružio je stručnu podršku i tematski promotivno-obrazovni materijal za učesnike Konferencije.

Konferencija je bila zvaničan događaj kojim je u Srbiji obeležen Svetski dan zaštite životne sredine UN i zvaničan događaj u okviru Evropske nedelje održivog razvoja. Konferenciju je otvorio bugarski ambasador Ratko Vlajkov, zemlje koja predsedava EU, upečatljivim i jasnim porukama da su glavni prioriteti politike zaštite životne sredine u EU cirkularna ekonomija, ekoinovacije i poboljšanje kvaliteta vazduha. Uvodnim obraćanjem učesnicima Konferencije se obratio i Lazar Mirkić, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji. Učesnike Konferencije su pozdravili i: Jasmina Jović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine, Slavoljupka Pavlović, pomoćnica generalnog sekretara Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, dr Deni Porej, direktor WWF Adria, Aleksandra Šiljić Tomić, koordinator projekta iz Kancelarije UN za životnu sredinu u Srbiji, dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet i ekološke mreže Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Slobodan Puzović, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Dušan Stokić, suorganizator EnE18 Konferencije, rukovodilac Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije i prof. dr Dunja Prokić, koordinator EnE18 Konferencije, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine.

Plenarno predavanje je održao Rade Glomazić, direktor Projekta NATURA 2000 u Turskoj, ispred Human Dynamics, predstavivši učesnicima rezultate projekta.

Aktivnost koja je na ovogodišnjoj Konferenciji privukla najveću pažnju je Panel diskusija na temu: Da li je moguć razvoj odgovoran prema prirodi? U Panel diskusiji su učestvovali vrhunski stručnjaci iz oblasti zaštite prirode: dr Deni Porej, prof. dr Predrag Simonović, mr Danko Jović, Klara Sabadoš i Nikola Stanojević. Učesnici Panela su bili složni da je moguć razvoj odgovoran prema prirodi, ali da je neophodan jasno definisan sistemski pristup na nivou Srbije, koji bi podrazumevao intersektorsku integraciju pitanja zaštite prirode i prirodnih resursa u sve sektorske politike i koordinisan angažman predstavnika vladinih i nevladinih institucija, kao i predstavnika naučnih i obrazovnih ustanova.

U okviru EnE18 Konferencije dodeljene su nagrade i diplome pobednicima tematskog takmičenja „U koštac sa plastikom!“, koji je organizovala Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment), uz podršku regionalne ekološke mreže Forestry and Environmental Action – fea i strukovnog udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ za učenike od I do IVrazreda osnovnih škola u Republici Srbiji.

Na Konferenciji su dodeljene nagrade najboljim mladim eko-reporterima, koji su učestvovali na konkursu „Energetska efikasnost u očima mladih eko-reportera!“ u organizaciji strukovnog udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, uz podršku Elektroprivrede Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.