Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

19. PARKOVIJADA

19. Parkovijada, tradicionalna manifestacija u okviru koje se okupljaju predstavnici institucija i organizacija za zaštitu prirode u Srbiji i Republici Srpskoj, održana je u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u periodu od 28. juna do 01. jula 2018. godine u Parku prirode „Stara planina“.

Program Parkovijade koji sadrži sportske aktivnosti, prezentacije, obilaske zaštićenog područja i razmenu iskustava i planova u daljem profesionalnom angažovanju, predstavlja priliku da se institucije umreže i izgrade jedinstven tim za zaštitu prirode.

Na 19-oj Parkovijadi učestvovalo je oko 200 zaposlenih iz JP „Nacionalni park Fruška gora“, JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Nacionalni park Tara“, JP „Nacionalni park Kozara“, JP „Nacionalni park Drina“, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i domaćina skupa Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Program 19. Parkovijade otvorio je 28. jula direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić. U narednih tri dana učesnici su imali priliku da brane boje svojih organizacija takmičići se u osam sportskih disciplina. Takmičari iz devet ekipa učestvovali su u sportovima: stoni tenis, bilijar, stoni fudbal, vodena štafeta, vožnja bicikla na poligonu, šutiranje trojki, fotosafari i pikado. Ovom prilikom, održan je 29. jula, sastanak zvaničnika organizacija učesnica Parkovijade u cilju usklađivanja i koordinacije daljih aktivnosti i saradnje u radu. Svi učesnici imali su priliku da upoznaju Park prirode „Stara planina“, kroz prezentaciju koju je na ceremoniji otvaranja održao Danko Jović, rukovodilac Radne jedinice Zavoda u Nišu, vožnjom gondolom i organizovanom pešačkom turom do vrha Babin zub.

Nakon sumiranja rezultata u sportskim disciplinama, u generalnom plasmanu prvo mesto na 19-oj Parkovijadi osvojio je Nacionalni park „Đerdap“. Drugo mesto pripalo je Nacionalnom parku „Tara“, dok su treće mesto podelili Nacionalni park „Fruška gora“ i Nacionalni park „Kopaonik“. Organizator Parkovijade Zavod za zaštitu prirode Srbije osvojio je dva treća mesta, i to u disciplinama šutiranje trojki i vodena štafeta.

Četiri dana Parkovijade obeležili su fer plej u sportskim takmičenjima, upoznavanje najvećeg zaštićenog područja u Srbiji Parka prirode „Stara planina“, druženje i jačanje saradnje za zaštitu prirode.

Pobednicima u svim disciplina i generalnom plasmanu na završnoj svečanosti uručene su diplome i trofeji i najavljena organizacija 20. Parkovijade. Domaćin 20. Parkovijade biće Nacionalni park „Fruška gora“, koji je ujedno i pokretač inicijative za održavanjem Parkovijade, kao domaćin prve ovakve manifestacije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.