Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan seminar „Zaštita prirode: nadzor i predostrožnost“ u NP „Tara“

U organizaciji Ministrstva za zaštitu životne sredine u perioodu od 27.06.-30.06.2018. godine u Nacionaonalnom parku „Tara“ održan je prvi, od tri planirana seminara permanentnog obrazovanja pod nazivom „Zaštita prirode – nadzor i predostrožnost“. U radu Semianra učestvovalo je 70 predstavnika relevantnih stručnih institucija i to republičkog i pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, predstavnike pravosudnih organa – sudije prekršajnih sudova i tužioce, naučne radnike, republičke, pokrajinske i lokalne inspektore za zaštitu životne sredine, načelnike opštinskih uprava, predstavnike Nacionalnog parka Tara, kao i predstavnike civilnog društva – nevladine organizacije.

Seminar je okupio najkompetentnije stručnjake po različitim nadležnostima koji su jednoglasno podržali neophodnost uspostavljanja permanentnog obrazovanja svih zainteresovanih strana koji se bave pitanjima zaštite prirode, a sve u cilju njenog unapređenja i očuvanja za buduće generacije.

Seminar su otvorili Željko Pantelić pomoćnik ministra Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini i Jasmina Jović, pomoćnik ministra Sektora za zaštitu prirode i klimatske promene.

Na seminaru su razmatrana pitanja vezana za primenu odredbi kojim su uređena zaštita prirode kao i njihovo sprovođenje od strane nadležnih organa. Održana su i dva panela i to: „Gradnja u zaštićenim područjima – Zakonske obaveze investitora, MHE, objedinjena procedura, građevinske dozvole, nadležnost za izdavanje građevinskih dozvola“ i „Problem trovanja strogo zaštićenih divljih vrsta ptica“, nakon čega je održan plenarni skup na kome su moderatori, Jasmina Jović, pomoćnik ministra, i dr. Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U okviru programa seminara predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije održali su dva stručna predavanja. Predavanje na temu „Uloga Zavoda za zaštitu prirode Srbije u postupku vrednovanja područja i izradi studija o zaštiti“ održao je Vladan Bjedov, šef odseka za zaštitu biodiverziteta, dok je na temu „Minihidroelektrane u zaštićenim područjima“ govorio herpetolog dr Rastko Ajtić. Ovom prilikom, u okviru posete učesnika seminara Parku prirode „Mokra gora“, Vladan Bjedov predstavio je monografiju koju su objavili Zavod i upravljač o prirodnim i stvorenim vrednostima ovog prirodnog dobra.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.