Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeleženo 37 godina postojanja Nacionalnog parka „Tara“

Dan Nacionalnog parka Tara, 13. jul - obeležen je u Centru za posetioce u Bajinoj Bašti, otvaranjem izložbe „Narodna tradicija na Tari“, koju su priredili studenti IV godine Fakulteta primenjene umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Izložbu je otvorio Dragić Karaklić, direktor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“, a učesnicima su se obratili u ime Ministarstva zaštite životne sredine Lidija Stefanović, Zavoda za zaštitu prirode Srbije dr Dragana Ostojić i Nacionalnog parka „Fruška gora“ Konstantin Plužarević, ističući značaj i uspehe u radu Parka i želju za daljim napredovanjem u upravljanju koje će omogućiti održivi razvoj područja u sadejstvu prirodnog i kulturnog nasleđa. Izložbu je predstavio Boriša Čolić iz JP „NP Tara“.

Planina Tara, reka Drina i mnoštvo bistrih potoka, očuvana priroda i čist vazduh, guste četinarske šume, retke biljne i životinjske vrste, kao i vredno kulturno nasleđe, čine jedinstveno područje Nacionalnog parka Tara na zapadu Srbije. Upravljanjem parka čuva se i unapređuje prostor u misiji da se postigne idealan odnos čoveka i prirode.

Posle trideset godina od prve inicijative za stavljanje pod zaštitu, Nacionalni park Tara je 13. jula 1981. godine konačno proglašen za zaštićeno dobro prve kategorije pod zaštitom države.

Prve inicijative da se Tara proglasi prirodnim dobrom od nacionalnog značaja pokrenute su 50-ih godina XX veka od strane šumarskih stručnjaka Dušana Čolića, Stevana Kolarevića i Dragomira Milojkovića.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.