Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Vrata u prirodu na Nišvilu - Green zone kod Vodne kapije u Niškoj tvrđavi

Na jednom od najprestižnijih muzičkih festivala u regionu, Nišvil džez festivalu, u periodu od 08. do 12. avgusta 2018. godine, Zavod za zaštitu prirode Srbije organizuje više akcija kojima se promovišu prirodne vrednosti i apeluje na potrebu očuvanja prirode na festivalskoj Green zone, na lokalitetu Vodena kapija u Niškoj tvrđavi.

Posetioci Nišvila u okviru Green zone festivala imaće priliku da iskažu svoje mišljenje o prirodi Srbije i navedu tri razloga za njenu zaštitu učešćem u nagradnoj anketi - Tri razloga za zaštitu prirode. Svi popunjeni anketni listići biće stavljeni u nagradnu kutiju, kako bi na završnoj večeri 12. avgusta u 22:00 časa na Green zone bili izvučeni dobitnici nagrada: pet dana boravka u Centru Zavoda u Nacionalnom parku „Tara“ na Kaluđerskim barama za dve osobe i 3 porodična paketa ulaznica u Spomenik prirode „Cerjanska pećina“.

U okviru Zelene zone Nišvila, posetioci festivala i Niša moći će i da provere koliko znaju o prirodi Srbije učešćem u igri Eko pikado kviz – Koliko znaš o zaštiti prirode? Svi zainteresovani da učestvuju u ovoj igri prvo će se oprobati u pikadu i u zavisnosti od broja bodova koje osvoje, odgovarati na pitanje vezano za prirodna dobra u Srbiji. Posetioce koji daju tačne odgovore, očekuju prigodne nagrade. Eko pikado kviz biće organizovan svakog festivalskog dana, u periodu od 21:00 do 23:00 časa.

Poseban akcenat na prostoru za prirodu Srbije Green zone, kao i prethodnih godina biće predstavljanje i promocija prirodnih dobara naše zemlje, i to u okviru programa:

- Green movie, projekcija promotivnih filmova i spotova o zaštićenim područjima i zaštiti prirode svakog festivalskog dana u periodu od 21 do 22 časa;

- „Info pult za prirodu“, već ustanovljen i prepoznatljiv festivalski štand na kojem se mogu dobiti informacije o zaštiti prirode i zaštićenim područjima. Ove godine posebno će biti predstavljeni 09. i 10. avgusta Nacionalni parkovi „Fruška gora“ i „Đerdap“, 09. avgusta Park prirode „Stara planina“ i Specijalni rezervat prirode „Jerma“, 10. avgusta Specijalni rezervat prirode „Uvac“, Spomenik prirode „Resavska pećina“, 11. avgusta Park prirode „Sićevačka klisura“, Predeo izuzetnih odlika „Lepterija Soko grad“, Specijalni rezervati prirode „Suva planina“ i „Jelašnička klisura“ i 12. avgusta Spomenik prirode „Cerjanska pećina“.

Program na Green zone i Info pultu i prostoru za prirodu, Zavod realizuje u saradnji sa JP „Nacionalni park Fruška gora“, JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Srbijašume“ ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcijom za izgradnju grada Niša, „Rezervat Uvac“ d.o. JP „Resavska pećina“ i Pokrajinskim Zavodom za zaštitu prirode.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.