Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

7. Balkanski botanički konres

Srbija je po drugi put domaćin najvećeg regionalnog naučnog skupa iz oblasti botanike. 7. Balkanski botanički kongres održava se u Novom Sadu, u periodu od 10. do 14. septembra 2018. godine, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za biologiju i ekologiju Univerziteta u Novom Sadu i Botaničkog društva „Andreas Volni”. Kongres se održava u suorganizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Biološkog i Šumarskog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja Univerziteta u Beogradu, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kao i Centra za istraživanja u medicini i farmaciji Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Podršku ovom Kongresu dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i pokrajinski sekretarijati za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost i urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Novi Sad.

Kongres je svečano otvoren 10. septembra u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Na svečanom otvaranju učesnike su pozdravili i poželeli uspešan rad ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan, rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Dušan Nikolić, zamenik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost dr Dušica Rakić i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne okoline Biljana Tabak.

Na skupu koji je okupio botaničare balkanskih zemalja i istraživače flore Balkana iako ne žive u balkanskim zemljama, učestvuje oko 400 naučnika istraživača iz svih botaničkih disciplina. U okviru plenarnih predavanja i naučnih sesija biće prezentovani radovi u čijem su fokusu Balkansko poluostrvo i njegovo bogatstvo flore. Učesnici skupa imaće priliku da posete zaštićena područja: Nacionalni park „Fruška Gora“, Specijalni rezervat prirode “Deliblatska peščara“, Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“, Park prirode „Rusanda“, Park prirode „Slano Kopovo“, Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ i Specijalni rezervat prirode “Zasavica“.

Predstavnik Zavoda botaničar mr Verica Stojanović predstaviće temu Invazivne biljne vrste u Srbiji i susednim zemljama (Invasive Plant Species in Serbia and Neighbouring Countries), rad autora V. Sotjanović, I. Živanović i I. Bjedov. Izlaganje će biti održano u formi poster prezentacije, 14. septembra, u periodu od 9.30 do 10.30 časova u lobiju Deprtmana za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu, kao deo sesije Konzervaciona biologija i invazivne biljne vrste

U cilju upoznavanja učesnika Kongresa sa bogatstvom biljnih vrata naše zemlje, Zavod je za sve učesnike obezbedio publikaciju Biljne vrste od međunarodnog značaja u Srbiji (autori: V. Stojanović, S. Rilak, I. Jelić, R. Perić, M. Sabovljević, P. Lazarević), koja je prevedena za potrebe održavanja Kongresa.

Poster prezentaciju Invazivne vrste u Srbiji i susednim zemljama možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.