Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Međunarodni dan zaštite slepih miševa – 21. septembar

Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Resavska pećina“, povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite slepih miševa 21. septembra 2018. godine, sa početkom u 11 časova u Spomeniku prirode „Resavska pećina“, organizuju obrazovni program o njihovom značaju za sredinu, karakteristikama, načinu života, ugroženosti i programima očuvanja.

Program je namenjen učenicima šestog razreda resavskih osnovnih škokla, u okviru koga će najznačajnije vrste slepih miševa na prostoru Resave predstaviti stručni saradnik Zavoda Bratislav Grubač. Kako da se obiđu pećine, a da ne uznemiravaju slepe miševe i druge njene stanovnike, učiće u obrazovnoj igrici – eko skakalica, koju će voditi Nataša Panić i Jovana Šelmić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Centralni događaj ovim povodom biće obilazak pećine sa akcentom na staništa slepih miševa u pećini, uz stručno vođenje Bratislava Grubača i vodiča JP „Resavska pećina“.

Slepi miševi ili ljiljci (Chiroptera) pripadaju redu sisara koje izdvaja sposobnost aktivnog leta i eholokacije. Slepi miševi su po svom ponašanju, izgledu i morfofiziološkim odlikama jedna od najčudesnijih grupa živih bića na našoj planeti. Oni su unikatna grupa sisara koja poseduje sposobnost da aktivno leti. Danas ova grupa sisara čini skoro jednu četvrtinu ukupnog broja svih sisara. Ova visoko adaptivna grupa sisara naseljava skoro sva kopnena područja Zemlje, izuzev krajnjih severnih i južnih delova naše planete.

Uprkos njihovoj jedinstvenosti i ogromnom značaju koji imaju direktno i indirektno za ekosisteme i čoveka, slepi miševi su veoma ugroženi različitim ljudskim aktivnostima – od namernog zlostavljanja i uznemiravanja do gubitka pogodnih staništa i skloništa. Veoma važan aspekt njihove zaštite predstavlja upravo zaštita njihovih skloništa, ali i staništa na kojima se hrane, kroz koja migriraju.

Kada posećujemo pećine u kojima ima slepih miševa, treba se ponašati u skladu sa sledećim preporukama:

• Ako vidite slepog miša nemojte ga dirati ili uznemiravati!

• Vodite računa da ih slučajno ne oborite ili pomerite sa njihovog mesta u uskim i niskim prolazima, u podzemnim objektima koje posećujete.

• Nemojte koristiti bliceve na fotoaparatima u pećinama u kojima ima slepih miševa s obzirom da ih to jako uznemirava.

• Nemojte se predugo zadržavati u malim prostorijama pošto to može podići temperaturu vazduha koja može dovesti do buđenja slepih miševa.

• Nemojte svetliti baterijskom lampom direktno u slepog miša u mirovanju, jer će ih to uznemiriti i probuditi.

• Nemojte praviti buku ili paliti vatru u bilo kom obliku u podzemnim objektima ili u blizini njihovog ulaza.

• Nemojte uvoditi velike grupe ljudi u objekte u kojima je poznato da slepi miševi hiberniraju (spavaju zimski san) ili imaju porodiljske kolonije.

Više o značaju i ugroženosti slepih miševa i njihovom statusu zaštite možete videti u letku koji možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.