Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom Evropske nedelje mobilnosti i Dana bez automobila

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se održava svake godine krajem septembra meseca. Ove godine u akciju je uključeno preko 2 600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miioona stanovnika, koji iskazuju svoju podršku principima održive urbane mobilnosti i promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovan saobraćaj koji koristi fosilana goriva.

Cilj akcije je da se na promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini, učini napor da se smannji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

U Srbiji je broj gradova koji učestvuju u akciji narastao na više od 40 u ovoj godini. Ovim povodo Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvuje u akciji koju 28. septembra sa početkom u 10:00 časova u beogradskom Hajd Parku, koju organizuje Gradska opština Savski venac. Tokom akcije najmlađi beograđani imaće priliku da kroz igru uče o retkim i ugorženim divljim vrstama biljaka i životinja u našoj zemlji.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.