Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Na sajmu Eco Fair Zavod predstavio teme obnovljivi izvori energije i zaštita prirode kao i obrazovne programe

U okviru ućešća na 15. Međunarodnom sajmu ekologije Eco Fair, koji je održan u periodu od 03. do 05. oktobra, Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio je aktuelnosti i značaj rada u oblasti zaštite prirode.

U cilju ukazivanja stručnoj i široj javnosti na stanje i potrebe daljih angažovanja u zaštiti prirodne baštine, na svom štandu Zavod je predstavio nova područja za zaštitu, kao što su: specijalni rezervat prirode „Rtanj“ i „Brzansko moravište“, predeli izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić Tronoša“, „Željin“ i „Stolovi“, i spomenici prirode „Borački krš“, „Šuplja stena“ i „Osredak“. Takođe su predstavljene aktivnosti na izradi Crvenih lista i knjiga vrsta, raznovrsnost geodiverziteta Srbije i izdavačka delatnost Zavoda.

Poseban akcenat u okviru sajamskih aktivnosti Zavoda predstavljala je tema „Održivi izvori energije i zaštita prirode“, koja je prezentovana u okviru konferencijskog programa Sajma 05. oktobra, kao deo sesije Industrijska bezbednost i prostorno planiranje u Republici Srbiji, koju je moderirao Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Prezentaciju tima stručnih saradnika Zavoda, koja je izazvala najveće interesovanje kao tema konferencijskog dana, „Održivi izvori energije i zaštita prirode“ izlagao je ing. geologije Milorad Kličković. U okviru ove teme izložene su sve prednosti i nedostaci u primeni održivih izvora energije kod nas, kao što su mini hidroeletrane, vetroparkovi, solarni kolektori, biogas i geotermalna energija. Milorad Kličković je ovom prilikom ukazao i na zakonsku regulativu, i mesto i ulogu Zavoda za zaštitu prirode u uspostavljanju ovih postrojenja za snabdevanje energijom. Za svaki od ovih vrsta energetskih postrojenja predstavljeni su pozitivni i n negativni primeri u praksi, kao i ključne tačke na koje Zavod u okviru svojih ingerencija ukazuje, kao osnove za pravilnu i svrsishodnu izgradnju u odnosu na zaštitu prirode i posledice koje mogu nastati usled neispunjavanja propisanih uslova zaštite prirode. Poseban osvrt je dat na uticaje u zaštićenim područjima i područjima koja nemaju ovaj status.

Kako bi se prevazišli svi mogući nepoželjni uticaji, u prezentaciji je naglašena potreba za odgovornošću, pre svega, stručnom i institucionalnom, strateškim planiranjem u smislu zaštite prirode, identifikacijom zona povoljnih za izgradnju mini hidroelektrana, vetroparkova i solarnih elektrana, kao i potreba za prethodnom temeljnom analizom realnih kapaciteta, kako bi se izbegao negativan kumulativni efekat. Takođe je stavljen naglasak na održivo korišćenje prirodnih resursa u zaštićenim područjima i van njih, i veća proaktivnost inspekcijskih organa na terenu.

Poseban segment učešća Zavoda na Sajmu predstavljala je demonstracija obrazovnog programa i radionica za učenike, koje imaju za cilj njihovu edukaciju o značaju zaštite retkih i ugroženih divljih biljnih i životinjskih vrsta. Učestvujući u obrazovnom programu „Znanjem protiv straha“, deca su imala priliku da uče o zmijama i stršljenovima kroz razgovr sa stručnjacima Zavoda, herpetologom mr Dankom Jovićem i entomologom, Aleksandrom Zatezalo, koja je za ovu priliku donela preparirano gnezdo stršljena i primerke ovih insekata, dok su pod nadzorom herpetologa i predstavnika Udruženja „Poskok“ iz Vladičinog Hana, Vladicom Stankovićem, deca mogla da dotaknu ili drže u rukama neotrovnu zmiju. Učestvovanjem u eko obrazovnoj igrici „Eko skakalica“, koju su vodile Nataša Panić i Bojana Bojović, deca su otkrivala retke vrste u Srbiji, kao što su divlja orhideja, barska kalužđarka, zmija šarka, mrki medved, riba moruna, vilin konjic, žaba gatalinka, Pančićev skakavac, planinski tetreb i beloglavi sup. Obrazovni program Zavoda realizovan je 04. oktobra, u namenskom delu sajma za radionice, koji su osmislili Udruženje za zaštitu životinja „Orka“ i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Zavod je na svom štandu i sajamskoj sali za projekciju filmova predstavio i svoja video izdanja o zaštićenim područjima i radu u zaštiti prirode: 70 godina rada u zaštiti prirode, Bukovi prašumski rezervati u Srbiji, Biodiverzitet, Park prirode „Mokra Gora“, Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“, Orao krstaš, Park prirode „Stara planina“ i „Ptica i čovek“.

Prezentaciju „Održivi izvori energije i zaštita prirode“ možete preuzeti ovde.

Poster plakate sa motivima novih područja za zaštitu možete pogledati ovde.

Najavu aktivnosti Zavoda na Sajmu ekologije možete pogledati na: https://youtube/403IVgf_3MA

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.