Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Otrovne zmije i škorpija uspešno zbrinute u Zoo Zagreb

U zajedničkoj akciji Grupe za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine, Odeljenja za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Zoološkog vrta grada Beograda i Zoološkog vrta Palić, uz stručno savetovanje dr Rastka Ajtića, herpetologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije, 23. novembra 2018. godine uspešno je izvršeno zbrinjavanje četiri otrovne zmije ( 1 x Bitis arietans, 2 x Crotalus atrox i 1 x Philodryas baroni), kao i jednog primerka otrovne škorpije (1 x Androctonus australis), u Zoo Zagreb u Republici Hrvatskoj.

Deo životinja su primerci iz zaplene koji su bili privremeno zbrinuti u sklopu Zoološkog vrta grada Beograda, dok su drugi deo činile životinje iz zbirke Zoološkog vrta grada Beograda za koje više ne postoje odgovarajući uslovi za dalje držanje u zatočeništvu. Mera izmeštanja otrovnica u cilju njihovog daljeg zbrinjavanja u inostranstvu je često neophodna, obzirom da protivotrovi za otrovnice koje nisu prirodno rasprostranjene na teritoriji Republike Srbije, poput zvečarki, kobri, jamičarki, tajpana i drugih vrsta, nisu dostupni u Republici Srbiji. Ovo je treći put da Ministarstvo sarađuje sa Zoo Zagreb u zbrinjavanju otrovnih vrsta.

Otrovne životinje su upakovane za transport po međunarodnim propisima za transport živih životinja, uz sva neophodna obeležja i upozorenja, u ovom slučaju u perforirane, providne plastične kutije sa poklopcem, zatim u platnene vreće obezbeđene sa plastičnim vezicama i nakon toga u drvene kutije sa unutrašnjom metalnom mrežom koje su zatvorene šrafovima

Transport je izvršen posebnim vozilom Ministarstva za transport živih životinja u saradnji sa Odeljenjem za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Držanje opasnih divljih životinja zatočeništvu, uključujući sve otrovne zmije, zabranjeno u Republici Srbiji još od 2010. godine, uz pojedina uslovna izuzeća za zoološke vrtove, prihvatilišta za divlje životinje i naučno-istraživačke ustanove. Pored otrovnih zmija, nije dozvoljeno držanje primata, krupnih zveri, krokodila, i drugih opasnih vrsta.

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da ukoliko saznaju nešto o slučajevima nezakonitog držanja opasnih divljih životinja u zatočeništvu, da o tome bez odlaganja obaveste policiju ili inspekciju za zaštitu životne sredine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.