Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Studijska poseta PIO „Veliko ratno ostrvo“ 90 predstavnika lokalnih zajednica iz Nemačke i Jugoistočne Evrope

Stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ornitolog Miloš Radaković, herpetolog Rastko Ajtić i andragog Nataša Panić 30. novembra su realizovali studijsku posetu Predelu izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo“, kojoj je prisustvovalo 90 posetilaca iz Nemačke i Jugoistočne Evrope, učesnika završne konferencije pod nazivom „Partnerstva održivog razvoja lokalnih zajednica“. Konferencija je održana u organizaciji Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ, a domaćin konferencije bila je opština Zemun.

Na konferenciji na kojoj je predstavljena javna manifestacija promocije ciljeva održivog razvoja, predstavnici Zavoda bili su stručni vodiči kroz ekološku pešačku turu u Predelu izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo“. Ovom prilikom, oni su predstavili značaj zaštićenog prostora, koji je očuvana oaza prirode u centru grada, gde živi veliki broj ptica, od kojih su mnoge na listi ugroženih vrsta, kao i vodozemaca i gmizavaca, sisara i riba za koje je ovaj prostor i značajno mrestilište.

Na problem pojave invazivnih vrsta na prostoru Velikog ratnog ostrva, učesnicima studijske posete skrenula je pažnju Tanja Kukobat, predstavnik opštine Zemun.

Predstavnici evropskih lokalnih zajednica, ovom prilikom su se najviše interesovali za način i mogućnosti organizovanja poseta i prezentovanja prirodnih vrednosti zainteresovanim posetiocima ostrva. Nakon obilaska Velikog ratnog ostrva, gosti su upoznali staro jezgro Zemuna i zdanje Opštine Zemun, gde im je priređen kulturno-umetnički program.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.