Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

20 godina studija ekologije na Departmanu biologije i ekologije PMf-a Univerziteta u Novom Sadu

U godini kada Prirodno-matematički fakultet obeležava pola veka od osnivanja, obeleženo je i 20 godina studija na Departmanu za biologiju i ekologiju, 28. januara u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta. Događaj je organizovan u cilju predstavljanja najbitnijih tačaka u razvoju Departmana i istraživačko-nastavnog potencijala katedri i laboratorija u kojima studenti, osim samog procesa studiranja, dobijaju šansu za razvoj istraživačkog duha i naučne misli.

Na samom otvaranju skupa su se obratili s pozdravnim rečima prof. dr Goran Anačkov, direktor Departmana za biolgiju i ekologiju, dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a Univerziteta u Novom Sadu, prof. Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu i master biolog Marina Tomić, v.d. direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U pozdravnoj reči mr Danko Jović, rukvodilac Kancelarije zavoda u Nišu je istakao da se „Višegodišnja saradnja Zavoda i Departmana realizije angažovanjem i radom biologa Univerziteta u Novom Sadu, koji u Zavodu razvijaju i sprovode metodologiju i praksu zaštite prirode, dok se na institucinalnom nivou u saradnji sa Departmanom za biolgiju i ekologiju, kao jednim od osam strateških partnera realizuju nacionalni projekti, kao što su uspostavljanje ekološke mreže Srbije i izrada crvenih lista i knjiga ugroženih vrsta“.

Nakon pozdravnih reči, skupu su se obratili gosti alumni – bivši studenti ekologije sa Departmana, radi upoznavanja sa njihovim poslovnim angažovanjem u struci nakon završenih studija, a potom i predsednica Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“, koja je predstavila aktivnosti Društva.

Naučno nastavna dostignića Departmana predstavili su dr Snežana Radulović i dr Olivera Bjelić-Čabrilo, govoreći o radu Katedre za ekologiju, dr Branko Miljanović izlaganjem o tradiciji hidrobioloških istraživanja na Departmanu, dr Zorica Svirčev prezentacijom o laboratoriji za paleoekološku rekonstrukciju (LAPER), dr Ante Vujić koji je govorio o rezultatima rada u oblasti ekoloških mreža i MsC Dimitrije Radišić na temu Crvene liste i Crvena knjiga ptica.

U drugom delu skupa održana je panel diskusija na temu: Uticaj mini hidroelektrana na prirodu, čiji je moderator bila dr Snežana Radulović. Uvodne prezentacije na temu održali su dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i mr Saša Branković, ihtiolog iz Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu. U panelu je učestvovao i dr Predrag Simonović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Panel diskusija predstavljala je model da se šira javnost informiše o aktuelnostima u oblasti ekologije i zaštite prirode.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.