Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan sastanak nacionalnog saveta Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine – FEE savet

„Fondacija za edukaciju u zaštiti živtone” – Foundation for Environmental Education – FEE, osnovao je Evropski savet 1981. godine sa sedištem u Kopenhagenu (Danska). U program je trenutono uključeno više od 30 evropskih država.

„Fondacija za edukaciju u zaštiti životne” je intelektualni vlasnik programa Plava zastava koja se dodeljuje plažama i marinama (u Srbiji je aktivan od 2011. godine), Eko škole (u Srbije je aktivan od 2012. godine), Zeleni ključ za hotele (u Srbiji je aktivan od 2012. godine), Mladi reporteri životne sredine (u Srbiji je aktivan od 2014. godine) i Učimo o šumama. Ove programe u Srbiji organizuje i koordinira Udruženje Ambasadori životne sredine i održivog razovja.

Sastanak nacionalnog saveta FEE u Srbiji, koji ujedno predstavlja i nacionalni žiri za Plavu zastavu, održan je 29. januara 2019. godine u hotelu IN u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstva zaduženih za životnu sredinu, obrazovanje, turizam, zdravlje, zatim Privredne komore Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Crvenog krsta-spasioci, Udruženja nautičara, Nacionalnog operatera FEE programa i predstavnici nevladinog sektora.

Pre predstavljanja nacionalnih kandidata za plavu zastavu Aleksandra Mladenović, glavni koordinator FEE programa, predstavila je kriterijume i standarde za nominaciju kandidata u svim kategorijama: Plava zastava, Zeleni ključ i Eko škola, kao i dosadašnje rezultate u programima Mladi reporteri životne sredine i Učimo o šumama.

Za program Plava zastava u 2019. godini stigla je prijava samo za Savsko jezero - Adu Ciganliju, jedino kupalište u Srbiji koje od 2012. godine učestvuje u programu. Visoki kriterijumi za dobijanje Plave zastave podeljeni su u četiri osnovne grupe (obrazovanje i informisanje o životnoj sredini, kvalitet vode, upravljanje životnom sredinom, bezbednost i prateće usluge) od kojih je najteži za ispunjenje kvalitet vode u skladu sa nacionalnim propisima i EU Direktivom o vodama za kupanje. Na sastanku je konstatovano da kupalište „Ada Ciganlija“ uspešno ispunjava sve neophodne međunarodno propisane kriterijume.

Ovom prilikom istaknuto je i da eko sertifikat Zeleni ključ imaju tri hotela u Srbiji: Radisson Collection Old Mill Belgrade, IN hotel i Hilton Belgrade. Dok se u programu Eko-škola nalazi 113 obrazovno-vaspitnih institucija iz svih krajeva Srbije, od predškolskih, osnovnih, srednjih i viših škola do fakulteta, doma učenika srednjih škola i škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika.

Na sastanku je najavljen i nacionalni konkurs za Mlade eko-reportere koji je otvoren do 01. marta. Najbolji radovi prispeli na konkurs u formi članka, fotografije i videa mladih ljudi od 11 do 25 godina, biće poslati na međunarodno takmičenje.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.