Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

U Šapcu održan nacionalni događaj povodom Svetskog dana vlažnih područja

U cilju obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja (World Wetland Day), kao centralni nacionalni događaj organizovan je skup „Vlažna područja: ključ suočavanja sa klimatskim promenama“, 01. februara 2019. godine u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu.

Skup koji je predstavljao deo svetske inicijative koja se realizuje na nivou zemalja potpisnica „Svetske konvencije o zaštiti vlažnih područja i ptica močvarica“ (Ramsarska konvencija), organizivoali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i IUCN - Regionalna kancelarija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, uz podršku Grada Šapca, Centra za stručno usavršavanje, Šabac i OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca.

U radu skupa učestvovalo je blizu sto učesnika predstavnika upravljača Ramsarskih područja, odnosno područja upisanih na Listu međunarodno značajnih vlažnih podoruja: Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“, specijalnih rezervata prirode „Carska bara“ i „Slano Kopovo“, kao i SRP „Kraljevac“, „Klisura reke Trešnjice“, zatim Botaničke bašte „Jevremovac“, kao i JP „Vojvodinašume“, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokreta gorana Vojvodine i Fakulteta za zaštitu životne sredine „Futura“, kao i brojnih gradskih škola i medija.

Rad skupa otvorio je predsednik skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, a u ime organizatora pozdravne reči su održali mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, master biologije Marina Tomić, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i domaćina skupa, direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović.

U uvodnim izlaganjima učesnicima je o Ramsarskoj konvenciji i Ramsarskim područjima govorila u okviru svog uvodnog izlaganja na temu „Odluke 13 zasadenja Konferencije članica Ramsarske konvencije COP 13“ Jelena Dučić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet Ministarstva za zaštitu životne sredine i nacionalni fokal point za primenu Ramsarske konvencije, i Aleksandra Nikodinović iz Regionalne kancelarije IUCN za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju na temu „Odgovori prirode na klimatske promene“.

Imajući u vidu da zaštiti prirode doprinosimo njenim očuvanjem u svom okruženju, značajna vlažna područja za zaštitu retkih vrsta na teritoriji grada Šapca predstavili su stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet i ekološke mreže, ornitolog Miloš Radaković i botaničar mr Verica Stojanović. Da područja prirode nisu izolovana ostrva već čine jedinstvenu mrežu, predstavio je ing. šumarstva Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Alan Kiš u prezentaciji „SavaParks mreža i upravljanje invazivnim vrstama u Posavini“.

Poseban segment na Skupu je bila promocija publikacije koja je rezultat jedinstvenog istraživačkog poduhvata Zavoda za zaštitu prirode Srbije, istraživanja prirode metoha manastira Hilandar na Svetoj Gori. O publikaciji „Vodzemci i gmizavci Svete gore i Hilandara“, kao prvoj u serijalu koja predstavlja rezultate ovih istraživanja predstavili govorili su autori dr Rastko Ajtić i mr Danko Jović, herpetolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Vlažno stanište u samom gradskom jezgru na lokalitetu Šabačka tvrđava u kome se nalazi kolonija tri vrste čaplji: gak, mala žuta čaplja i bela čaplja, i predloge za sprovođenje aktivnih mera zaštite i sanacije ovog područja, prezentovao je dr Slobodan Puzović, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zašitu prirode.

Priliku da kažu svoje mišljenje i viđenje vlažnih područja imali su i učenici OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca, kroz likovnu izložbu na temu „Biodiverzitet vlažnih područja“. Izložbu je zajedno sa učenicima otvorila Marija Đerić, nastavnik biologije i pomoćnik direktora OŠ „Stojan Novaković“.

Upozoravajući na činjenicu da se učestalost akcidenata usled prirodnih nepogoda više nego udvostručila u poslednjih 35 godina i da je 90% ovih katastrofa vezano za vodne pojave, učesnici skupa istakli su da je očuvanje vlažnih područja izuzetno važno. Budući da ova područja igraju značajnu ulogu u stabilizaciji emisija „gasova staklene bašte“, prirodno apsorbujući i skladišteći ugljenik ublažavaju uticaj klimatskih promena, a ujedno su i zaštitna zona od ekstremnih vremenskih prilika smanjujući posledice poplava i suša, poruka održanog skupa je da ih ne smemo isušivati i da moramo obnoviti ona koja su nestala.

Učesnici skupa su kao okosnicu daljeg rada u zaštiti vlažnih staništa istakli značaj edukacije kao vida prevencije očuvanja ovih staništa jedinstvenim po svojim ekološkim funkcijama i bogatstvu biodiverziteta.

Video prilog o događaju možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=SObdFzDplzU

i https://www.youtube.com/watch?v=KG2AFGUgFWU

Letak o vlažnim područjima kao prirodnom rešenju u suočavanju sa klimatskim promenama možete preuzeti ovde

Liflet o Ramsarskoj konvenciji i Ramsarskim područjima u Srbiji možete preuzeti ovde

Letak „Prepuštanje toku“ o vlažnim područjima i zelenoj infrastrukturi kao prirodnom rešenju za posledice klimatskih promena možete preuzeti ovde

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.