Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

„Dani demokratske kulture - ekološko razgibavanje“

Zavod za zaštitu prirode Srbije u cilju podrške realizaciji međunarodne manifestacije „Dani demokratske kulture - ekološko razgibavanje“, koju organizuje Učenički parlament Zemunske gimnazije, koja se održava u periodu od 28.februara do 3. marta 2019. godine, obezbediće nagrade za učesnike eko kviza i učestvovati u okruglom stolu „Ekološki aktivizam mladih“.

Međunarodni događaj „DANI DEMOKRATSKE KULTURE - ekološko razgibavanje“ organizuje se u cilju buđenja ekološke svesti i savesti mladih u Srbiji kroz razmenu ideja i iskustava sa gimnazijalcima drugih zemalja Evrope i regiona. U manifestaciji učestvuje oko 80 gimnazijalaca iz Srbije, Crne Gore, RepublikeSrpske, Slovenije, Mađarske i Kipra.

Centralna tačka događaja okrugli sto sa temom: „ Ekološki aktivizam gimnazijalaca u Srbiji“, biće održan 02. marta u periodu od 11:00-13:00 časova u Viminacijumu. Na okruglom stolu će, pored učenika iz Srbije i inostranstva, govoriti i profesori i predstavnici relevantnih institucija, kao i gosti iz beogradskih gimnazija i srednjih stručnih škola. Na samom događaju očekuje se preko 150 prisutnih učesnika i posmatrača.

Prateći program manifestacije sastoji se od edukativnih radionica i debatnih panela pod nazivom „Ekološka zona odgovornosti“, konkretno realizovane ekološke akcije, upoznavanju kulturnih sadržaja i istorije glavnog grada. U okviru ove celine 01. marta biće realizovan eko kviz u prostorijama Kancelarija za mlade sa početkom (09:20 časova), zatim akcija čišćenja obale Dunava na potezu od Venecije do Starog šlepa (09:35 časova), predavanje prof. dr Svetlane Antić Mladenović na Poljoprivrednom fakultetu (10:30 časova) i akcija sadnje zelene spirale ispred Zemunske gimnazije (11:30 časova).

Manifestacija je podržana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i realizuje u saradnji sa Gradskom opštinom Zemun.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.