Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ekološko razgibavanje u Viminacijumu

Kao centralni događaj manifestacije „Dani demokratske kulture-ekološko razgibavanje“ u organizaciji Učeničkog parlamenta Zemunske gimnazije, održan je 02. februara okrugli sto na temu „Ekološki aktivnizam gimnazijalaca u Srbiji“ u arheološkom lokalitetu Viminacijumu.

Rad okruglog stola otvorio je Milić Jovanović, zamenik predsednika skupštine grada Požarevac. Na temu okruglog stola govorili su Miloš Blagojević, savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, izlažući o školi kao faktoru eko-obrazovanja i planovima o uvođenju ekološke nastave u gimnazije pored izbornih predmeta za prvi razred koji se bave eko temama: Obrazovanje za održivi razvoj i Primenjene nauke, zatim društveno –korisnom radu u školi u funkciji razvoja ekološke svesti kod učenika i planovima Ministarstva da u svom daljem radu realizuje projekte koji doprinose boljoj životnoj sredini kao što je elektronski dnevnik. U uvodnom delu okruglog stola koncept ekološkog obrazovanja na svim obrazovnim nivoima, ekološkog građanina i razvoj kompetencija za ekološko društvo predstavila je prof. dr Violeta Orlović Lovren sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Izlaganje o odgovornosti građana prema životnoj sredini i građanskim inicijativama u vezi sa zaštitom prirode, održala je Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Stanje ekološke svesti među gimnazijalcima u Srbiji danas, predstavili su učenici gimnazija u Beogradu, Nišu, Ivanjici, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Kosovskoj Mitrovici, dok su stanje ekološke svesti srednjoškolaca u regionu i Evropi prezentovali učenici iz Kranja, Budimpešte, Banja Luke, Herceg Novog i Kipra.

Nakon uvodnih izlaganja svoje mišljenje i informisanost o životnoj sredini učenici su pokazali postavljajući pitanja tokom diskusije, kao i svoj aktivizam odazivom u akciji sadnje brestova i bršljena u Viminacijumu.

Tokom manifestacije u organizaciji Gradske opštine Zemun i Kancelarije za mlade 1. marta 2019. godine održan je prateći program „Ekološka zona odgovornosti“ u cilju predstavljanja prirodnih lepota Zemuna od toponima do retkih biljnih i životnjskih vrsta na prostoru Velikog ratnog ostrva. O prirodnim vrednostima Zemuna govorila je Tanja Kukobat iz Gradske opštine Zemun.

Kako bi gostima iz Kipra, Mađarske, Slovenije, Republike Srpske i Crne Gore predočili prirodne lepote naše zemlje za biblioteke škola iz kojih su došli, Zavod za zaštitu prirode Srbije obezbedio je dvojezičnu publikaciju o zaštićenim područjima u našoj zemlji „Prirodna dobra Srbije“. Za sve učesnike Zavod je obezbedio i film o akcijama zaštite „Ptica i čovek“.

Partneri u realizaciji projekta bili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolškog razvoja, Gradska opština Zemun, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Poljoprivredni fakultet u Beogradu u JKP „Zelenilo-Beograd“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.