Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

U Novom Sadu predstavljene dve nove Crvene knjige o fauni Srbije

Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije „BirdLife” International, predstavili su treći i četvrti tom u seriji publikacija Crvenih knjiga faune Srbije - Ptice i Pravokrilci, 22. marta 2019. godine u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

U ime domaćina promocije, skup je otvorio direktor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Goran Anačkov, istakavši da je „rad na ovim knjigama posebno poglavlje Departmana, ne samo zato što je veoma težak i traži puno odricanja, nego i zbog toga što je u njega uneto puno ljubavi“ i da su „ovakve knjige značajne i zbog toga što objedinjuju rad državnih organa, stručnih i naučnih organizacija, muzejskih zbirki i svih drugih koji se bave prirodom, a sve s ciljem da to čime smo privilegovani sačuvamo“.

U pozdravnoj reči direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije mr Aleksandar Dragišić, naglasio je da je objavljivanjem crvene knjige o pticama naša zemlja na ovom polju zauzela primat u regionu, dok je knjiga o pravokrilcima prva te vrste u svetu.

Milan Ružić iz „BirdLife” International, rekao je da ove knjige ukazuju na to koje vrste su ugrožene i kako ih spasiti, dok je za prodekana PMF-a prof. dr Srđana Rončevića značaj ovih publikacija i u tome jer pokazuju koliko je važno i društveno odgovorno ono što rade istraživači prirode. O značaju edicije Crvene knjige govorila su i prof. dr Ljiljana Tomović sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dr Maarten Hofman saradnik za zaštitu vrsta IUCN Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Crvenu knjigu faune Srbije III predstavili su ispred tima recenzenata prof. dr Olivera Bjelić-Čabrilo (Departman za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu), dr Metodije Velevski (Makedonsko ekološko društvo) i urednika msc Dimitrije Radišić (Departman za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu).

O knjizi „Crvena knjiga faune IV Pravokrilci“, govorili su kao recenzenti prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu i prof. dr Snežana Pešić iz Instituta za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu. Sadržaj knjige prezentovao je kao jedan od tri autora knjige prof dr Ivo Karman.

Crvene knjige na međunarodnom nivou utvrđuju rizik od iščezavanja vrsta na globalnom ili regionalnom nivou. Njihov smisao i cilj je da blagovremeno upozore na opasnost i da iniciraju i predlože različite metode zaštite, te predstavljaju neprocenjive dokumente koji ukazuju na realnu opasnost od ugrožavanja i nestajanja vrsta, staništa i biodiverziteta u celini i plod su izuzetnog napora i dugogodišnjeg koordinisanog rada stručnjaka biologa koji se bave ovom problematikom. U ime autorskog tima knjigu je predstavio prof. dr Ivo Karaman sa Departmana za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu.

Ove knjige su neophodni priručnici koji omogućavaju očuvanje i zaštitu živog sveta i njihovih staništa, a podaci iz njih predstavljaju osnovu za preduzimanje mera i pravljenje nacionalnih programa zaštite ugroženih vrsta i staništa. Uz popis ugroženih vrsta u određenom regionu ili državi, u njima se otkrivaju činioci i uzroci koji dovode do ugroženosti vrsta i staništa, razvija ekološka svest kod ljudi, kao i inicira praćenja stanja populacija vrsta.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.