Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti šumskih i vodenih ekosistema sa učenicima u Gornjem Matijevcu

U OŠ „Karađorđe“ u Gornjem Matejevcu, Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“, obeležili su 21. marta 2019. godine Svetski dan šuma i Svetski dan voda.

Ovim povodom stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije predstavili su značaj zaštite šumskih i vodenih ekosistema učenicima od petog do osmog razreda.

Kroz kviz koji su održali stručni saradnici Zavoda iz Kancelarije u Nišu Danko Jović, Ivan Medenica i Bogosav Stojiljković, učenici su imali priliku da provere znanja u prepoznavanju karakterističnih vrsta biljaka i ptica vlažnih staništa, odnosno stanovnike šumskih i vodenih ekosistema. Nakon prezentacije, prikazan je kratak film o prirodnim i kulturnim vrednostima zaštićenih prirodnih dobara – PP „Sićevačka klisura“ i SRP „Jelašnička klisura“, koji je prezentovao Bojan Mitić iz JP „Srbijašume“.

JP „Srbijašume“ su darovali školi nekoliko sadnica listopadnog drveća, koje će učenici, sa svojim nastavnicima posaditi u dvorištu škole i time sačuvati uspomenu na ovo zajedničko druženje i obeležavanje ova dva bitna datuma.

U okviru programa prof. Marija Vasiljević, nastavnik biologije predstavila je stručne saradnike Zavoda i JP „Srbijašuma“ i učenicima osmog razreda sa kojima je obavljen intervju o profesionalnoj orjentaciji. Učenici su kroz svoja pitanja i dobijene odgovore upoznali rad Zavoda i JP „Srbijašuma“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.