Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predavanje „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“ u SANU

Na predavanju na temu „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“, koje će biti održano u četvrtak, 30. maja 2019. godine u Beogradu, sa početkom u 19 časova, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (ulica Knez Mihailova 35, I sprat, sala br 2.), biće predstavljena prva publikacija o rezultatima istraživanja prirode metoha Hilandarskog, koje realizuju Zavod za zaštitu prirode Srbije i manastir Hilandar.

U pozdravnoj reči mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije predstaviće značaj prvih sveobuhvatnih istraživanja prirode područja manastira Hilandara i objavljivanja edicija knjiga o prirodi prostora Svetog manastira Hilandar.

Na predavanju će o grupi gmizavaca na prostoru Svete Gore, koja je prilično dobro istražena, i o grupi vodozemaca koja je na ovom prostoru prisutna sa velikim brojem vrsta, imajući u vidu da su u pitanju sušna staništa, kao i o njihovim istraživanjima koja su bila veliki izazov, govoriti herpetolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Rastko Ajtić i mr Danko Jović.

Istraživanjima herpetologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije opisano je do sada zabeleženih 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca, što predstavlja izuzetno visok broj za jedan prostorno mali region.

Na osnovu ovih istraživanja objavljena je knjiga „Vodozemci i gmizavci Svete gore i Hilandara“ u kojoj su opisani rezultati herpetoloških istraživanja.

Prvi deo knjige odnosi se na predstavljanje svih vrsta vodozemaca i gmizavaca na Svetoj Gori. Ovaj deo knjige sadrži i osnovne ključeve za identifikaciju navedenih vrsta, koji mogu poslužiti kao vodič za njihovo prepoznavanje u prirodi. U drugom delu knjige dati su osnovni podaci koji vodozemce i gmizavce Svete Gore prikazuju u složenoj biološkoj i ekološkoj interakciji sa ostalim grupama životinja ovog prostora, kao i njihov značaj u lancima ishrane.

„Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“, delo autora dr Rastka Ajtića, Milivoja Krvavca i mr Danka Jovića, herpetologa Zavoda, objavljena je u saizdavaštvu Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Svete carske srpske lavre Hilandar. Knjiga je pisana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, i bogato je ilustrovana fotografijama i crtežima. Recenzent knjige je dr Sonja Nikolić. Grafičko oblikovanje uradili su Ivan Anđelković i Snežana Korolija, tekst preveli na engleski jezik Olivera Nićiforović Babac i Nikola Radenković, a teksta na srpskom jeziku lekturisala je Jelka Jovanović. Knjigu je u 500 primeraka odštampala štamparija Portal iz Beograda.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.