Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Nisville GREEN zone / Zelena zona festivala Nišvil

Posetioci Nišvil festivala i ove godine moći će da u okviru festivalske GREEN zone u niškoj tvrđavi kod Vodene kapije od 08. do 11. avgusta u periodu od 20:00 sati do 23:00 sati dožive i virtuelno obiđu i spoznaju prirodne lepote Srbije u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U okviru Nisville GREEN zone biće realizovan program:

Zeleni bioskop –spotovi i prilozi o zaštićenim područjima i prirodnim atrakcijama u Srbiji;

Staza znanja „Svet divljine“ i „Zasadi pa se iznenadi“, - obrazovna staza na kojoj će biti izloženi eksponati retkih i ugroženih vrsta životinja. Posetioci Zelene zone festivala koji u najbržem roku prođu stazu i nakon prolaska staze mogu da nabroje bar tri vrste koje su prepoznali na stazi dobiće prigodne olovke – „Zasadi pa se iznenadi“, koje na vrhu imaju semena biljaka koje ukoliko se zasade mogu da izrastu u određeno bilje;

„Točak sreće: koliko znam o prirodi Srbije“ – Posetioci Zelene zone imaće priliku da učestvuju u nagradnoj igri i kvizu Točak sreće za prirodu. U zavisnosti na koje polje (od 16 mogućih) točak sreće stane, učesnik će dobiti pitanje i ukoliko tačno odgovori i nagradu predviđenu za to polje. Nagrade će biti izdanja Zavoda. Glavna nagrada je 5 dana u NP Tara u objektu Zavoda - „Tara centar“;

„Info pult za prirodu“– U okviru pulta biće predstavljene akcije za prirodu, u okviru kojih se promovišu prirodne vrednosti i apeluje na potrebu očuvanja prirode, kao i promotivni materijal o prirodnim dobrima. U okviru Info pulta pored predstavnika Zavoda dežuraće i gosti Zavoda – upravljači zaštićenih područja: JP „Srbijašume“ - ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcija za izgradnju grada Niša, Turistička organizacija Surdulice, JP „Resavska pećina“, Narodni muzej u Aranđelovcu i „Rezervat Uvac“, d.o.o.

Program Zelene zone festivala realizuje Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa upravljačima zaštićenih podruja: Predela izuzetnih odlika „Vlasina“ i „Lepterija Sokograd“, Spomenika prirode „Resavska pećina“, „Vodopad Lisine “, „Cerjanska pećina“ i „Pećina Risovača“, Specijalnih rezervata prirode „Uvac“, „Jerma“, „Suva planina“ i „Jelašnička klisura“, i našeg najvećeg prirodnog dobra Parka prirode „Stara planina“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.