Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Za aktivan odmor u prirodi

Zavod za zaštitu prirode Srbije pružio je podršku i aktivno učestvovao u realizaciji programa jedinstvenog festivala kod nas koji promoviše eko turizam kroz mogućnosti učešća u raznovrsnim aktivnostima upoznavanja prirode. „Avanturistički autdor festival Jerma“, u organizaciji Udruženja „Avaturistička mreža“ iz Pirota, po drugi put održan je od 14. do 18. avgusta 2019. godine u Specijalnom rezervatu prirode „Jerma“.

Tokom festivala okupilo se 100 avanturista iz Srbije, Makedonije i Hrvatske, koji su istraživali prirodne i kulturne vrednosti Kanjona reke Jerme. Drugi festival obeležio je i veliki broj dece koja su sa svojim roditeljima učestvovala u aktivnostima i boravila u prirodi.

Program festivala obuhvatao je više od 20 različitih autdor, kulturnih i ekoloških programa u samom kanjonu reke Jerme, na Vlaškoj, Greben i Ruj planini. Planinarenje, planinsko trčanje, sportsko penjanje, planinski biciklizam, ulazak u neuređenu pećinu Vetrena dupka, joga, hodanje na balansirajućoj traci, ekološke radionice, prstenovački kamp ptica, izrada kućica za ptice, istraživanje biljnog sveta u SRP Jerma, samo su neke od avantura.

U cilju prvog upoznavanja sa vrednostima zaštićenog područja, ornitolog Zavoda Ivan Medenica održao je prvog dana kampa u osnovnoj školi i selu Trnski Odrovci prezentaciju o SRP „Jerma“, i tokom svih dana kampa aktivno vodio program prstenovanje ptica i izrade kućica za ptice, upoznajući učesnike sa bogatstvom i značajem sveta ptica u kanjonu.

Poseban doprinos Zavod je pružio u realizaciji ekoloških radionica koje su bile slobodne za sve posetioce Jerme u subotu 17. avgusta. Pored reke Jerme u selu Vlasi, Zavod je realizovao tri eko obrazovne radionice. Najmlađi učesnici kampa imali su priliku da prođu „Stazu znanja: svet prirode“ i da uče o retkim i ugroženim vrstama u Srbiji, dok su njihovi roditelji mogli kao nagradu da dobiju neko od vrednih izdanja Zavoda o našoj prirodnoj baštini, i to, učešćem u igri „Kolo sreće: Koliko poznajem prirodu Srbije“ i tačnim odgovorom na pitanje o prirodnim dobrima. Radionice su vodile Jovana Šelmić i Nataša Panić, stručne saradnice Zavoda, i volonter Tamara Bosić. Treća radionica „Znanjem protiv straha o zmijama“ bila je namenjena i odraslima i deci, u okviru koje su pod nadzorom herpetologa Danka Jovića, šefa Kancelarije Zavoda u Nišu i Vladice Stankovića iz Udrženja „Poskok“, imali priliku da drže neotrovnu zmiju i uče pravila ponašanja u okruženju otrovnih i neotrovnih zmija.

U okviru festivala organizovana je i izložba dokumentarnih fotografija “Jerma u prošlom veku”, profesora Slobodana Cvetkova iz Dimitrovgrada, kao i umetnička sedeljka i druženje sa skulptorom i vajarom Zoranom Mojsilovim.

Poseban doživljaj i avantura, koju će deca pamtiti, je i dečija Avanturistička trka sa preprekama na kojoj je učestvovalo 58 najmlađih.

Utisci posetilaca i pozitivni komentari potvrđuju činjenicu da postoji potreba za ovakvim vidom aktivnog odmora i provođenja vremena u prirodi, a mnogi su već rezervisali svoje učešće za sledeću godinu.

Festival je, ujedno, bio i prilika za umrežavanje i razmenu iskustava među stručnim organizacijama i institucijama koje se bave aktivnostima u prirodi, turizmom i ekologijom. U organizaciji festivala učestvovalo je 50 ljudi na terenu, a uključene su i tri opštine, lokalne turističke organizacije i sportski centri, više od 10 sportskih klubova i nevladinih organizacija iz cele Srbije, kao i lokalni smeštajni i ugostiteljski kapaciteti i stanovništvo. Festival je podržan i od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Festival je pokrenut i organizovan sa ciljem unapređenja i razvoja avanturizma i eko-aktivnosti u kanjonu reke Jerme, kao i radi uključivanja i povećanja broja porodica i pojedinaca u aktivnostima u prirodi.

Prilog o festivalu emitovan u Dnevniku RTS 1 možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.