Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Za tradiciju i nasleđe srednjeg veka

Na poziv JP „Resavska pećina“ Zavod je, kao gost opštine Despotovac, 24. avgusta učestvovao na Međunarodnom viteškom festivalu despot Stefan Lazarević "Just Out", koji je održan od 23. do 25. avgusta u manastiru Manasija kod Despotovca.

Obeležavajući šest vekova od kada je despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja, festival je i ove godine okupio viteške saborce iz više od dvadeset država. Beli orlovi, vitezovi iz Srbije, bili su domaćini viteškim timovima iz više od dvadeset država, iz Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Norveške, Belgije, Italije, Austrije, Jermenije, Sudana, Japana i Irana, koji su svojom viteškom opremom, odećom, oružjem i veštinama demonstrirali srednjevekovno borenje, kao i ondašnji način života u viteškom selu koje je sagrađeno podno zidina manastira Manasija i uz levu obalu rečice Resave.

Posebno mesto na festivalu imali su programi za najmlađe, za koje je u okviru dečjeg sela organizovana streličarska radionica za obuku u osnovama ovog sporta, fotografisanje i puno iznenađenja u duhu vremena kada su živeli prinčevi i princeze.

Sa druge strane, svi posetioci mogli su se oprobati u streličarstvu, bacanju sekire i koplja, jahanju, mačevanju, grnčarskim, tkačkim i okloparskim radionicama, srednjovekovnim društvenim igrama, kaligrafiji, heraldici, saračkim zanatima, srednjovekovnom obućarstvu, a mogli su i pogledati izložbu oklopa i oružja i učestvovati u kampu eksperimentalne arheologije, uživati u srednjovekovnoj muzici i učiti srdnjovekovne plesove.

Pratećim pogramom ovogodišnjeg "Just Out" festivala organizatori su spojili moderno i srednjovekovno, tako da je publika uživala u muzičkom izvođenju Ivane Žigon, Balkanike, ženskog tria „Na izvoru“, sastava Srpski pojci, ansamblima francuskih (Compagnie medievale de St Ouen) i bugarskih (Erinej) izvođača srednjevekovne muzike, kao i u kulturno-umetničkom programu ostalih učesnika.

Zavod za zaštitu prirode Srbije ove godine prvi put je učestvovao na festivalu "Just Out" – Manasija, i to, u cilju predstavljanja naše prirodne baštine na ovoj jedinstvenoj turističkoj i sportskoj priredbi koja afirmiše tradicionalne vrednosti. Brojni učesnici i posetioci iz inostranstva i naše zemlje, zainteresovani da otkrivaju tradiciju i istoriju, imali su priliku da saznaju i o prirodnom blagu Srbije na info pultu opštine Despotovac u razgovoru sa stručnim saradnicima Zavoda, kao i da dobiju brošure i postere o prirodi Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.