Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zavod predstavio PP „Sićevačka klisura“ učesnicima književne kolonije „Sićevo“

Umetnička kolonija u Sićevu u periodu od 17. do 22. septembra bila je dom književnicima iz zemlje i inostranstva. U okviru Kolonije održavane su književne večeri, promocije, okrugli stolovi i drugi sadržaji na više lokacija u Nišu.

Na poziv organizatora Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je 18. septembra u realizaciji programa obilaska Parka prirode „Sićevačka klisura“, kako bi autori akumulirali impresije i možda notirali ideje za nova dela u kojima će se predstaviti i predeli klisure. Da bi sagledali i doživeli specifičnosti, jedinstvenost i lepote područja, na vidikovcu sa koga se najbolje sagledava klisura i okolne planine, mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu piscima je predstavio Park prirode „Sićevačka klisura“. Tokom obilaska učesnici Kolonije obišli su i spomenike kulturološke baštine ovog kraja, manastir Sv. Petke i hidrocentralu Sv. Petke koja od 1908. godine neprekidno radi bez ozbiljnijih remonta od početka proizvodnje.

Ovogodišnji laureat nagrade "Ramonda serbica" je književnik Vladan Matijević koji je napisao romane „Pisac izdaleka“, „Vrlo malo svetlosti“ i mnoga druga prozna i poetska dela.

Književnu koloniju „Sićevo“, utemeljilo je Društvo književnika Niša 1991. godine, kao originalnu, kreativnu i vodeću manifestaciju te vrste u ovom delu Evrope. Idejni tvorac kolonije je niški pisac i književnik, prevodilac Mihajlo Ignjatović.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.