Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O pticama Srbije tokom 10. Noći istraživača

Na 10. Noći istraživača, pod sloganom „Znanje ti daje moć“, Zavod za zaštitu prirode Srbije je u Beogradu, u tržnom centru Big Fashion, 27. septembra održao radionicu „Ptice Srbije“.

Ornitolog Miloš Radaković, andragog Nataša Panić i volonter Tamara Bosić predstavili su bogatstvo ornitofaune naše zemlje, imajući u vidu da Srbiju naseljava oko 350 različitih vrsta ptica. Neke od njih, kao što su sove, posebno su ugrožene, i kako bi ih sačuvali, preduzimaju se posebne aktivnosti, o čemu su predstavnici Zavoda razgovarali sa učesnicima manifestacije.

Svi zainteresovani da upoznaju svet ptica u našoj zemlji imali su priliku da uz pomoć priručnika probaju da pogode koje su vrste ptica kao eksponate za ovu priliku doneli predstavnici Zavoda. Oni najuspešniju imali su priliku da osvoje vredne nagrade kao što su izdanja Zavoda „Beloglavi sup“, „Područja od međunarodnog značaja za ptice“ i „Ptice Pirota“, dok su pobednici kviza dobili „Crvenu knjigu ptica Srbije“. Ostalim učesnicima u prepoznavanju, koji su pokazali veliko interesovanje za zaštitu prirode, Zavod je poklonio poster „Dnevni leptiri Srbije“. Eksponati ptica, čija su imena pogađali učesnici Noći istraživača, su: orao krstaš, vuga, žuta čaplja, veliki vranac, sova buljina, sova kukuvija, sivi soko, beloglavi sup i tetreb, a sve su deo stalne izložbene postavke „Zaštita prirode Srbije“ u sedištu Zavoda u Beogradu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.