Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

[=]

Knjigu će javnosti predstaviti direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić, autor Ivan Medenica i ornitolog Zavoda Miloš Radaković.

Knjiga je nastala na osnovu petnestogodiših rezultata istraživanja autora prisustva vrsta ptica širom Srbije i fantastičnog biološkog carstvo rodnog Pirota. Na samo kilometar od centra Pirota, nalazi se kompenzacioni bazen HE Pirot, jedno od mesta najbogatijih vrstama ptica u Srbiji. U publikaciji je predstavljeno 217 vrsta ptica koje su zabeležene u periodu od 2005. do 2017. godine. Jedan od kurioziteta kompenzacionog bazena u Pirotu je i otkriće nove vrste za faunu ptica Srbije, pustinjske grmuše. Sve vrste su prikazane kroz opis vrste, ekologiju, ishranu i njen status i podržane fotografijama u boji. Za svih 217 opisanih vrsta moguće je skenirati i QR kod, i poslušati oglašavanje ptice. Novih 5 vrsta, zabeleženih u 2018. godini, napomenute su u dodatku ove knjige, i njihovi opisi predstavljeni su tekstualno.

Priručnik „Ptice Pirota“ predstavlja pored bogatstva ornitfaune jezera i pozitivnu sintezu antropogenih faktora (izgradnja HE i kompenzacionog bazena) i prirodnih faktora (geografskog položaja Pirota, koji se nalazi na koridoru selidbenog puta ptica). Lokaliteta sa velikom raznovrsnošću ptičjih vrsta u Srbiji ima malo, a takvih mesta u neposrednoj blizini grada, toliko antropogeno izmenjenih, a bogatih ptičjim vrstama, još manje. Budući da kompenzacioni basen zapravo pospešuje bogatstvo pticama, želimo da široj javnosti prezentujemo knjigu i pokažemo kako sprega ljudske intervencije i divljeg sveta, u prirodi, mogže da bude na dobrobit ljudi i prirode.

Zavod će na ovogodišnjem Sajmu knjiga, kao učesnik, predstaviti svoj izdavački opus na temu zaštite prirode u izložbenom prostoru u Hali IV ( ulica Petra Kočića, štand 4121).

Izdanja Zavoda, i ove godine, mogu se kupiti po sniženim, sajamskim cenama na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se održava u periodu od 20. do 27. oktobra 2018. godine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.