Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Šta biljka vidi, oseća, čuje otkrijte na izložbi „Inteligencija biljaka“

Povodom obeležavanja Dana klimatskih promena 04. novembra u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu predstavnici Zavoda prisustvovali su otvaranju izložbe „Inteligencija biljaka“, koju su pripremili stručni saradnci Centra za promociju nauke.

O značaju izložbe u uvodnom obraćanju govorili su Jasminka Luković Jagličić, direktorka Prirodnjačkog centra i Marko Krstić, direktor Centra za promociju nauke. Izložbu je predstavila Tanja Adnađević, rukovodilac sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke, dok su posetioci bili u prilici da razgledaju eksponate uz stručno vođenje Stefana Radevića, kustosa-biologa Prirodnjačkog centra Srbije.

Izložba „Inteligencija biljaka“ na savremen i interaktivan način upućuje gledaoce na odgovore na pitanja „Šta biljka vidi“, „Kako biljka oseća“, „Koje mirise biljka oseća“, „Šta biljka čuje“ i „Kako biljka zna gde se nalazi“.

Autori izložbe imali su za cilj da javnosti ukažu na činjenicu da biljke čine 99 odsto biomase naše planete, kao i na to da su oblikovale, oblikuju i u budućnosti će oblikovati sastav Zemljine atmosfere tako da ona bude kompatibilna sa ostalim živim organizmima. Takođe su istakli činjenicu da bez biljaka život na zemlji, barem u sadašnjem obliku, ne bi bio moguć. Biljke ne govore, tako da nam je ostavljeno da sami dešifrujemo kuda su se uputile. Anatomski se veoma razlikuju od nas, nemaju mišiće, ali imaju iste filamente kao naši bicepsi, nemaju kosti, ali tu je drvo, nemaju nerve ali električni signali prenose informaciju kroz drugačije sudove. Biljke komuniciraju međusobno i imaju čula, poručuju autori uz poziv za obilazak izložbe.

Izložba „Inteligencija biljaka“ biće otvorena za posete u Prirodnjačkom centru Srbije do 04. decembra 2019. godine

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.