Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

11-ti Aiči cilj u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji

U prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Beogradu 12. novembra 2019. godine održan je sastanak nacionalnih predstavnika zaduženih za sprovođenje Konvencije o biodiverzitetu u Moldaviji, Turskoj, Ukrajini, Gruziji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Srbiji.

Sastanak je održan u cilju sagledavanja Izveštaja o postignuću 11-tog Aiči cilja „Nature Livelihoods Protected Areas“ u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji. Organizovale su ga Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Svetske unije za zaštitu prirode (ECARO) i Svetska komisije za zaštićena područja (IUCN WCPA) pod okriljem Sekretarijata Konvencije o biološkoj raznovrsnosti (CBD).

Uvodne prezentacije sa temama za diskusiju održali su Bruno Leles (IUCN ECARO) na temu „Globalno partnerstvo za postizanje 11-tog Aiči cilja u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji“ i Edward Lewis i Claire Vincent (UNEP-WCMC), koji su predstavili „Izveštaj o podacima i informacijama zemalja Istočne Evrope u Svetskoj bazi podataka o zaštićenim područjima (WDPA)“. Nakon ovih prezentacija, rad je nastavljen u dve grupe. Prva grupa bavila se mogućnostima poboljšanja u izveštavanju o zaštićenim područjima za Svetsku bazu podataka o ovim područjima, dok je druga grupa određivala prioritetne akcije za postizanje Aiči cilja 11 u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji. Završnicu sastanka činila je grupna diskusija o ciljevima upravljanja zaštićenim područjima posle 2020. godine, i to, sumiranjem onoga što se dobro radilo i onoga što bi moglo biti unapređeno u globalnom okviru zaštite biodiverziteta u periodu od 2020 godine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.