Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Za nastavnike, studente i učenike

Programi za učenike:

Obrazovne programe za učenike Zavod realizuje kroz akcije upoznavanja dece školskog uzrasta sa vrednostima i značajem prirodnih vrednosti (dobara i vrsta) i resursa, i time širenja svesti o značaju njihovog očuvanja u cilju izgrađivanja znanja i veština ekološki aktivnih i odgovornih građana.

Zavisno od teme (iz oblasti zaštite prirodnih dobara, biodiverziteta ili geodiverziteteta) i uzrasta učenika, programi se izvode kroz pojedinačna ili serijska predavanja, prezentacije, kreativne radionice, eko-igraonice, prilagođena istraživanja na terenu, izlete u prirodna dobra, izložbe dečjih crteža i fotografija, eko kampove i akcije, projekcije filmova i sl.

Obrazovni programi se realizuju u učionicama, prostorijama Zavoda, lokalitetima u zaštićenim područjima, odnosno kroz školske i vanškolske nastavne aktivnosti.

Kao primere izdvajamo:

» Radionice „Čuvajmo šume na obalama Dunava“, „Zaštićene divlje vrste u gradu“, „Retke i ugrožene vrste ptica u Srbiji“, „Šume Srbije“, ...

» Istraživačko-obrazovne eko-akcije: „Otkrivanje blaga beogradskih parkova“ (Pionirski park i Akademski park), „Zaštita venerine vlasi u Zvonačkoj banji“, „Biodiverzitet Sićevačke i Jelašničke klisure“, „Istražimo prirodu SRP „Jerma““, „Biseri prirode ravnice“, i dr.

Programi se realizuju u saradnji sa opštinama, školama, Dečjim kulturnim centrom Beograd, Pionirskim gradom, nevladinim organizacijama, i drugim zainteresovanim partnerima.

Radionice za predškolce:

Bojimo i učimo o prirodi prvi je organizovani edukativni program Zavoda za predškolce. Program je namenjen deci koja pohađaju vrtiće. U okviru programa naši najmlađi uz pomoć stručnih saradnika Zavoda popunjavaju tematsku bojanku i uče o zaštiti biljnih i životinjskih vrsta.

Seminari za nastavnike:

Zavod ima višedecenijsku praksu u organizovanju stručnih programa za usavršavanje nastavnika u oblasti zaštite prirode i životne sredine. Seminari za usavršavanje zaposlenih u prosveti akreditovani su od strane Ministarstva prosvete i deo su sistema profesionalnog usavršavanja nastavnika.

Svrha realizacije ovih programa jeste da se nastavnici obuče da koriste saznanja Zavoda u nastavi za ekološko obrazovanje i vaspitanje dece inkorporirajući ih u redovno nastavno gradivo i vannastavne aktivnosti u prirodi. Zavod ima tri seminara ovog tipa:

» „Priroda Srbije: aspekti i značaj zaštite“(trajanje: 2 dana/16 sati);

» Škola kao partner u zaštiti životne sredine“( trajanje: 3 dana, teoretski deo i stručni obilazak jednog zaštićenog prirodnog dobra/22 sata);

» Svet u stablu drveta: Drvo kao faktor zdrave životne sredine“ (trajanje: 2 dana teorijska nastava i 1 dan terenski rad / 20 sati);

» „Kultura štednje i ekološka kultura u dnevnim aktivnostima mladih“ (trajanje 3 dana/20 sati).

Sadržaj ovih seminara realizuje se putem predavanja, prezentacija, radionica, diskusionih grupa, stručnih terenskih obilazaka. Za učesnike seminara obezbeđen je bogat instruktivni i nastavni materijal koji se direktno može primeniti u školskoj praksi.

Partneri u organizaciji programa za usavršavanje nastavnika su opštine, Dečji kulturni centar Beograd, regionalni centri za unapređenje obrazovanja zaposlenih u prosveti, itd.зовања запослених у просвети, итд.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.