Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

ОБРАЗОВНО-ПОПУЛАРНА ИЗДАЊА – ОБРАЗОВНИ ПАКЕТ

Наставни листови: Мини кључеви за препознавање врста у природи (дрвенасте врсте, лековито биље, гљиве, лишајеви, водоземци и гуштери, сисари, птице)

Аутори (2017): Марина Дрндарски, Наташа Панић, Предраг Лазаревић, Берислава Илић, Душка Димовић, Надежда Ђаковић-Петровић, Растко Ајтић, Владан Бједов, Горан Секулић

Године издања: 2005, 2013, 2017 ( измењено издање )

Комплет наставних листова представља мини кључ за препознавање изабраних врста, које се углавном могу наћи у нашем најближем окружењу. Могу се користити у природи и у учионици, будући да се ученицима пружа могућност да лако пронађу и идентификују одређену врсту.

Часопис за децу „Свет природе, еко забавник“ ( бр.1, бр. 2 и бр 3.)

Уредник: Наташа Панић

Издања: 2014, 2015 и 2016.

Бојанка „Ретке и угрожене врсте у Србији“

Аутори: Маја Радосављевић, Наташа Панић

Године издања: 2013, 2015.

Бојанка садржи цртеже, слике и информације о 10 угрожених врста у Србији. Све илустроване врсте су некада живеле широм наше земље, али се њихов број смањује из дана у дан. Да бисмо их сачували и спречили њихово нестајање, штитимо их као заштићене и строго заштићене врсте. Бојанка представља позив деци да на овим шареним странама и странама које тек треба обојити, упознају ове врсте и сазнају зашто је потребно да их штитимо.

Сет слагалица „Ретке врсте у Србији“ (Панчићев скакавац, рис и белоглави суп)

Година издања: 2015.

Сет слагалица „Ретке врсте у Србији“ је комплет који садржи 3 слагалице на којима се налазе фотографије белоглавог супа, риса и Панчићевог скакавца. Свака слагалица је А4 формата и садржи 48 делова. Поред слике, на свакој слагалици се налази и кратак текст о основним карактеристикама врсте, њеном станишту код нас, и основним узроцима угрожености.

Еко едукативна игра „Еко скакалица“

Аутор: Маја Радосављевић

Година издања: 2015.

Образовна игра, у којој се по принципу игрице „Не љути се човече“, подељени у тимове малишани крећу по стази, одговарајући на питања о ретким и заштићеним врстама.

Природа Србије, аспекти и значај заштите

Група аутора

Уредници: Наташа Панић, проф. др Лидија Амиџић, Олга Миличић

Година издања: 2004.

Суиздавач: Еко фонд Ужице

Формат: 24 cm, 96 страна

Ова публикација представља зборник радова семинара за професионално усавршавање наставника биологије и географије, и резултат је Програма едукације за наставнике у области заштите животне средине, а на основу исказаних потреба да се тематски и методолошки повеже садржај школског градива из екологије са сазнањима о природним карактеристикама и добрима наше земље. Ови програмом се, такође, развијају компетенције наставника за интердисциплинаран приступ у настави и методе интерактивне наставе.

Еко-буквар Националног парка Ђердап

Аутор: Бранка Настасијевић

Година издања: 2011.

Суздавач: ЈП „НП Ђердап“

Формат: 23x23 cm, 46 страна

Еко - буквар на аутентичан и креативан начин објашњава појмове из области заштите животне средине, и уједно даје поруке и препоруке за одговорно понашање и учествовање у заштити животне средине. Аутор кроз риму и стихове, идући од слова А до Ш, читаоце мотивише да буду активни чувари природе. Уједно, читајући еко - буквар могу се упознати основне вредности Националног парка „Ђердап“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.