Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Нема заражених паразитом из рибе

У Привредној комори Србије, 19. фебруара 2013. одржан је састанак на тему „Зоонотске паразитозе код слатководних и морских риба“ у организацији Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду Привредне коморе Србије, у чијем раду су учествовали и стручњаци Завода за заштиту природе Србије.
У саопштењу са састанка које је Групација за рибарство Привредне коморе Србије упутила јавности, наглашава се да „нема података да се у Србији било ко заразио паразитом из породице Eustrongyloides sp. из рибе, јер се по нашој традицији риба спрема кувањем, печењем или пржењем, при чему се температура подиже изнад 80 степени Целзијусових. Риба која је била замрзнута у трајању од 72 часа, такође не може бити узрочник инфекције, сагласили су се учесници састанка“...
...“Присуство тог паразита на просторима Европе није новијег датума, а код нас су паразити нађени у великом броју у ларвеном облику у претходне две године. Одрасли паразит присутан је код птица које се хране рибом. Ларве паразита могу да се нађу у смуђу, сому, бандару и штуки, а човек може да унесе ларву пресном, саламуреном или маринираном рибом, истакнуто је на састанку, којем су присуствовали представници Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања, Факултета ветеринарске медицине у Београду, Департмана за ветеринарску медицину из Новог Сада, Научног института за ветеринарство Србије, Института за технологију меса и Завода за заштиту природе Србије.“

У дискусији на састанку у којој су учествовали стручњаци Завода Ненад Секулић, ихтиолог и Горан Секулић, орнитолог, у контексту помињања ихитофагних птица као вектора ових паразита, истакнуто је да још увек не постоји довољан број података о динамици ширења паразита, тј. када је дошло до ширења, на којим просторима, да ли и на који начин птице доприносе ширењу ових паразита. Било какве активности на регулисању бројности птица и управљању њиховим популацијама морају бити утемељене на систематским истраживањима и праћењима, а исхитрене мере базиране на грубим проценама могле би довести до погоршања ситуације, указао је Горан Секулић.

На састанку је изражена спремност Завода да сарађује са свим заинтересованим странама како би се на свеобухватан начин приступило овој тематици и како би се избегле активности које могу додатно нарушити стање популација дивљих врста птица и њихових станишта.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.