Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Случај тровања заштићених птица код Чачка

У току је сакупљање информација и доказа везано за случај намерног тровања заштићених птица у атару села Доња Горевница код Чачка, изјавио је Милан Ружић, потпредседник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Прикупљени подаци у овој акцији Друштва биће ускоро бити предати Окружном јавном тужилаштву у Чачку. Да подсетимо: ово природњачка удружење својевремено је саопштило јавности да „Мештани из околине Мрчајеваца пријавили су Друштву за заштиту и проучавање птица Србије случај намерног тровања заштићених птица. Овај хорор се, према њихових речима, догађа више од 2 године у атару села Доња Горевница код Чачка. Парцеле са бројним лешевима и отровом налазе се у комерцијалном ловишту Србија-шума.

Волонтери ДЗППС изашли су на терен и затекли страшан призор на њивама и у забранима. Пронађени су лешеви укупно 23 мишара и 15 гавранова. Недужне птице су током ледених зимских дана биле привучене отпацима из локалне кланице, а угињавале су одмах поред места где су јеле, што указује да је коришћен изузетно јак и опасао отров. Верује се да је на овом месту страдало на стотине заштићених птица и других дивљих и домаћих животиња. Да ствар буде гора, отроване животиње биле су храна другим јединкама и тако се пошаст ширила на све стране.

Лешеви су прикупљени и послати на испитивање у Ветеринарски специјалистички институт у Краљево где је утврђено да су птице страдале од непознатог отрова чији су трагови пронађени током обдукције. Међутим, трошкови утврђивања тачног узрочника помора нису урађени јер су јако скупи и није познато која државна институција је задужена да их плати.

Мишари су добро познати као санитарци јер уклањају мртве животиње из природе. Управо зато их зими често гледамо уз путеве где чекају да возила прегазе друге животиње.

Намерно тровање дивљих животиња ових размера не памти се у Србији још од педесетих година прошлог века када су ловци и сточари широм бивше Југославије постављали затроване мрцине за вукове. То је био разлог нестајања лешинара и орлова који такође долазе на мрцине.

Према важећем одштетном ценовнику, починилац овог кривичног дела мораће држави да плати више од 4 милиона динара за нанету штету. У наредном периоду, значајне штете од глодара ће трпети ратари овог краја, а њима нико неће понудити помоћ.

Тровање дивљих животиња изазива неповратне и несагледиве штете на целокупној биолошкој разноврсности. Осим тога, отрови се лако могу наћи и у храни која се производи на околним њивама, али и у бунарима којима се напајају сеоска домаћинства“, наводи се у саопштењу Друштва.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.