Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

21. Март, дан посвећен шуми

Завод за заштиту природе Србије се и ове године прикључио организацијама широм света које упозоравају светску јавност на значај шума и неопходност њиховог очувања, заштите и мудрог управљања.

Мeђународни дан шума који је установљен 2011. године Резолуцијом Генералне скупштине УН, Завод је обележио заједничком акцијом пошумљавања, заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине града Београда, Управом за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ЈП „Србијашуме“ и ЈКП „Зеленило – Београд“. Овим поводом, на Ади Циганлији је засађено 150 од укупно 8.000 садница пољског јасена и црвеног храста, колико се планира за пошумљавање овог подручја.

У акцији пошумљавања учествовале су и познате личности - певач Бојан Маровић, глумац Бојан Перић, новинар Влада Јелић, певачи Давор Јовановић и Дарија Лукић и манекенка Наташа Вукоје, и на тај начин допринели промовисању идеје о заштити шума Србије.

Брига о шумском фонду познатог београдског излетишта, Аде Циганлије, допринеће не само опоравку овог најсложенијег екосистема, већ и очувању биодиверзитета који је јединствен за овакву локацију у градској средини. Наиме, у непосредној близини шумске јединице која је пошумљена, налази се станиште звездасте гљиве и других ретких и угрожених врста гљива, а такође у близини Аде Циганлије и највећа колонија малог вранца.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.