Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Заштита водне разноврсности и изложба радова студената ФПУ

Завод за заштиту природе Србије придружио се бројним организацијама у Србији и широм Планете у обележавању 22. марта, Светског дана вода. Др Душан Мијовић, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије, говорио је о значају водне разноврсности и њене заштите у оквиру свог излагања „Заштита водне разноврсности од предања до инспирације уметности и архитектуре“ које је организовано тим поводом.

Заштита воде као природног ресурса са аспекта очувања природне баштине, непосредно се реализује кроз заштиту феномена, подручја и делова водотокова у Србији, као и у ширем контексту, развијањем информационе основе заштите и управљањем природних добара, и остварујући стратешке циљеве у овој области, итд. О значају воде и водних појава сведочи и чињеница да је прво природно добро заштићено у Србији водопад Велика Рипаљка, проглашен Спомеником природе још 1948. године.

У прилог обележавању Међународне године сарадње у области воде, Мијовић је истакао мултидисциплинарни приступ заштите воде и водних појава односно значај воде као природног ресурса и у културолошком контексту, где је вода извор и услов живота, али и један од основних значењских симбола и инспирација у уметности и архитектури.

Повезаност природе и човека кроз симболику и заштиту воде као основног елемента живота и природног ресурса представљена је поставком изложбе студената Факултета примењене уметности, Одсек унутрашња архитектура „Архитектонски објекти у одсјају воде“ која је поводом Светског дана вода отворена у Заводу.

Културни центар на води је заједнички пројекат студената ФПУ под менторством професора Тање Манојловић, рађен у сарадњи и уз подршку Градске општине Нови Београд и Завода за заштиту природе Србије. Пројектом су обухваћени Осмишљен је културно-едукативни центар са низом објеката различитог културног садржаја и садржаја везано за заштиту природе. Замишљено је да буде постављен на делу реке и обале Савског кеја где се дешавају манифестације Новобеоградско културно лето и Театар на Сави. Такође, у близини су и станишта ретких и угрожених дивљих врста који се предлажу за заштиту – гљиве на Ади и птица мали вранац. Стога је посебна димензија овог пројекта уважавање захтева за културним садржајем Општине Нови Београд и заштите природе и очувања биодиверзитета престонице, као и уклопљеност у предеони диверзитет.

Виђење воде као основе за заштиту природе, квалитетнији живот савременог човека и оплемењивање квалитета животне средине у урбаним условима, нарочита су вредност овог пројекта, који би своју пуну потврду добио слухом других за његову практичну реализацију.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.