Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Секретаријат обележио 23 године постојања представљањем студије заштите „Липовичка шума – Дуги рт“

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда обележио је првог априла свој 23. рођендан са бројним сарадницима и пријатељима, међу којима и заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић и члан Градског већа Слободан Шолевић.
Централна тема овог свечаног скупа било је представљање студије заштите будућег заштићеног природног добра „Липовичка шума – Дуги рт“, коју је Завод за заштиту природе Србије израдио уз подршку и у складу са програмским циљевима Секретаријата. Том приликом, др Драгана Остојић, начелник Одељења за предеоне вредности и просторно-планску документацију Завода рекла је у свом излагању да је „Липовичка шума – Дуги рт” редак репрезент некада широко распрострањених српских шума на подручју Шумадије и залеђа зеленог Београда, који данас с правом можемо назвати „зелена јужна капија града”. Истичући природне вредности овог подручја на ободу Београда због којих се покреће заштита, Драгана Остојић је указала значај очувања зелених површина за укупан квалитет животне средине Града.

Био је то уједно прави увод за градског секретара за заштиту средине Горана Тривана, да истакне добре резултате које је Секретаријат до сада остварио, као и опредељење за приоритетне циљеве у будућности.
Он је навео неколико значајних пројеката којима ће се Секретаријат бавити – кадровско јачање и унапређење капацитета стручне службе а нарочито инспекцијске службе Секретаријата, оснивање Сектора за управљање отпадом, пошумљавање Београда, и други. Основ за то, нагласио је, представља један од најзначајнијих пројеката Секретаријата који је при крају израде, Програм заштите животне средине Београда. У израду Програма укључене су и друге надлежне и релевантне институције, међу којима и Завод за заштиту природе Србије.

Уз најлепше честитке за годишњицу, надамо се да ће и даље бити развијана успешна сарадња Завода и Секретаријата, у корист природне баштине наше престонице.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.