Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом Дана Планете

Завод за заштиту природе Србије, у духу обележавања Дана планете, априлске акције посветио је најмлађима, будући да је основна мисија заштите природе њено очување како би и будуће генерације оствариле своје право на здраву „плаву“ Планету.

Тако се Завод 22. априла придружио образовним акцијама основних школа „Јелена Ћетковић“ и „Дринка Павловић“ повећеним овом значајном еколошком датуму. Поводом Дана Планете, седмаци основне школе „Јелена Ћетковић“ имали су прилике да од наставнице биологије Мирославе Лончаревић – Рипић сазнају више о зрачењима и њиховом утицају на природу и људе. У Основној школи „Дринка Павловић“, уз вођење наставнице Марине Дрндарски, ђаци су упутили ликовно осмишљене поруке о очувању Планете. У знак подршке Завода активностима којима се код најмлађих развија свест о непходности очувања планете на којој почива наш живот, стручни сарадници Завода су доделили учесницима ових акција едукативна издања Завода.

Поред подршке Завода акцијама београдских школа које су организовале огледне часове у циљу упућивања ученика да покажу свој став и забринутост за стање животне средине и природе на планети Земљи, Завод су посетили ученици I и III разреда ОШ „Књегиња Милица“. Током посете ученике су кроз изложбену поставку „Заштита природе“ провели стручни сарадници Завода (Горан Секулић, Верица Стојановић и Мирјана Николић) и кроз разговор децу упознали која блага крије Земља на простору Србије: од руда и минерала до ретких и угрожених врста и зашто је потребно да их штитимо од нестанка. Пример успешне акције заштите једне угрожене врсте деца су упознала погледавши филм „Орао крсташ“, после чега су уследила њихова бројна питања о орлу крсташу, али и уопште како се све може штитити природа.

Док је поводом обележавања Дана школе ОШ „Јован Јовановић Сирогојно“, Завод за школску библиотеку обезбедио ДВД филмове из своје продукције о заштити врста и станишта „Орао крсташ“, „Птица и човек“ и „Чудна шума“ и постера које приказује све врсте аутохтоног и егзотичног дрвећа, риба, корњача, гуштера и дневних лептира у Србији.

Овим путем отворена су врата за нове програме сарадње са школама у циљу омогућавања ученицима да постану активни и одговорни учесници у очувању животне средине и природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.