Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дан Завода

Завод за заштиту природе Србије свечано је обележио 65. година постојања и рада.

Свечаној прослави Дана Завода која је одржана 26. априла, присуствовали су Марија Блечић, шеф Кабинета министра Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић, Мирко Грубишић помоћник министра Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Мирјана Чизмаров, заменик директора Директората цивилног ваздухопловства РС, државни секретар Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања Срђан Белиј и помоћник министра овог министарства Слободан Ердељан, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, секретар Секретаријата за заштиту животне средине Горан Триван, колеге из Покрајинског завода за заштиту природе, и бројни други директори и представници управљача заштићених добара, установа и високошколских организација и удружења.

Поводом годишњице, Александар Драгишић, нови директор Завода, одржао је поздравну реч у којој је указао на значај рада Завода сагледавајући његово место у систему заштите природе Србије. Директор је том приликом истакао као значајне циљеве у даљем раду – повећање територије Србије под заштитом и унапређење концепта заштите природе у складу са европским стандардима. Затим је председник управног одбора Зорица Исоски честитала колективу Завода јубилеј уз жељу да у наредном периоду остваре напредак у раду.

Након поздравних говора, одржане су две презентације о актуелним темама гео и биодиверзитета. Душан Мијовић је говорио о теми „Очување геодиверзитета и геонаслеђа – залог трајности природе“ и том приликом показао разлику између геодиверзитета и геонаслеђа, неопходност њихове заштите и значај за развој природе.

Растко Ајтић је одржао презентацију „Инвазивне врсте у Србији и аспекти њиховог утицаја на природу“ , при чему је појаснио национални пројекат „Попис инвазивних врста“ и важност њиховог проучавања и мониторинга. Тај пројекат представља пилот пројекат којим Завод скреће пажњу јавности на потенцијално угрожавање природе Србије.
Иако се поимање заштите од оснивања Завода до данас мењало, и од конзервационог приступа прешло на активну заштиту, да би се природа сачувала неопходна је подршка и сарадња јавности, стручњака, и управљача, на добробит Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.