Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

У центру Ниша пронађен и збринут младунац сове утине (Asio otus)

Случајни пролазници које је 10. маја пут навео на паркинг крај Клиничког центра у Нишу, били су изненађени необичним призором младе сове која је „осванула“ на хауби једног од паркираних аутомобила. На основу пријаве грађанина, уследила је стручна интервенција Завода, када су предузете и мере збрињавања ове птице, и спречило њено страдање.

Утврђено је да се ради о младунцу сове утине (Asio otus) старом око четири недеље. Установљено је да је птица у току напуштања гнезда пала на аутомобил који је паркиран испод стабла на којем се налази гнездо. Изнад њега, на старим стаблима бора, у близини гнезда, стајале су две одрасле птице - његови родитељи.

Младунци сове утине старости од четири недеље напуштају гнездо и тада су често изложени разним опасностима од могућих предатора. Нормално, одрасле птице се о њима старају (штите их и хране) и после напуштања гнезда, све док не почну да лете и буду способне да самостално лове плен. Уколико се, као у овом случају, деси да се младунци нађу на неком за њих опасном месту, најбоље је да се склоне на неко погодно дрво у непосредној близини налаза, како би одрасле птице могле да се и даље старају о њима. Тако је и овај младунац сове утине пребачен на сигурније место, а у близини својих родитеља.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.