Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Смотра истраживачких радова „Истраживањем до знања“

У Дечјем позоришту „Пан театар“ у Београду 20. маја 2013. одржана је завршница и проглашење најбољих радова ученика Истраживачке смотре „Истраживањем до знања“ у организацији Удружења наставника „Доситеј Обрадовић“.

Задати мотиви за писање радова из свих области су: 1700 година од Миланског едикта и Година словенске писмености. Организацију Смотре подржали су Градски секретаријат за заштиту животне средине града Београда и Општина Звездара. У раду комисије за проглашење најбољих радова у области природних наука учествовао је представник Завода.

Своје радове представило је око 70 ученика из 20 школа. Истраживачки радови били су подељени у оквиру тема: О Косову и Метохији мислити души је драго (Тема је дата да ученици речима, сликом, песмом и другим облицима изражавања очувају народну традицију, фолклор, обичаје и сећања са простора Косова и Метохије, Историја са мотивом Да би знао потоњи нараштај, деца која ће се родити, па и они да би казали својој деци (Псалм 78, стих 6), Српски језик и књижевност са задатком Трагом словенске писмености, Биологија, Географија, Физика, Хемија са мотивима: Потом рече Бог: Нека врве по води живе душе, и птице нека лете изнад земље под свод небески (Прва књига Мојсијева, стих 20), Енергетска ефикасности и Значај животиња у екосистему и Ликовна уметност са задатком Стилизација слова глагољице и ћирилице.

Представник Завода мр Верица Стојановић уз консултације са наставницама биологије и географије, од великог броја квалитетних радова, прогласили су за три најбоља рада у области биологије и екологије. У категорији основних школа награђени су Никола Бугарин (ОШ „Бранко Радичевић, Бор), Александар Ћосков и Данијела Кенешки (ОШ „Ђура Јакшић, Кикинда) и Урош Осмокровић (ОШ „Иво АНдрић“, Београд). У категорији средњих школа за најбољи је проглашен рад Алексе Јовановића (IX Гимназија, Београд). У области географије награђен је рад Ксеније Миленковић (ОШ „Милић Ракић Мирко“, Прокупље). Ученици IV разреда ОШ „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља добили су специјалну награду за мултидисциплинаран приступ раду.

Списак победничких радова из свих дисциплина и њихових аутора биће објављен до 30. маја на сајту Удружења наставника „Доситеј Обрадовић“ (www.udruzenje-dositej.edu.rs).

Победнике из свих такмичарских области Завод је наградио пригодним издањима (ДВД филмови: Стара планина и Чудна шума, публикација Емералд подручја у Србији и постери: Дрвеће Србије, Егзоте Србије, Рибе Србије, Корњаче и гуштери Србије и Дневни лептири Србије) како би мотивисали учеснике Смотре на нове истраживачке подухвате у области природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.