Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележен Дан паркова

На Европски дан паркова, Завод за заштиту природе Србије је заједно са ЈКП „Зеленило Београд“ и Музичком школом „Коста Манојловић“ пригодном манифестацијом указао на значај очувања зелених оаза у граду.

„За прославу овог дана изабрали смо Земунски парк јер представља једну од најстаријих очуваних зелених оаза града Београда од великог културно-историјског и природног значаја. Богатство и пејзажна атрактивност овог парка посебно су изражени присуством изузетних и старих дрвенастих врста, које је Завод још пре 30 година ставио под заштиту. Отуда с правом за Земунски парк можемо рећи да представља „живи архив под ведрим небом““, истакла је овом приликом др Драгана Остојић, начелник Одељења за предеоне вредности и просторно-планску документацију.

Градски парк у Земуну један је од 52 парка које одржава ЈКП „Зеленило Београд“, уједно и старалац неколико заштићених природних добара у Београду, међу њима и два парка која су стављена под заштиту, Пионирског и Академског парка. Опредељеност овог предузећа да сачувају зелене површине Града, „плућа“ Београда, а на корист и задовољство грађана, изразио је овом приликом директор Владимир Богићевић.

ЈКП „Зеленило-Београд“ је, заједно са ученицима Музичке школе „Коста Манојловић“ и стручним сарадницима Завода, претворио земунски парк у распевани простор, где су грађани имали прилике да се боље упознају са значајем и природним и културним вредностима Парка. Да се при уређењу зелених површина превасходно мисли на младе, доказано је и на овај дан, постављањем теретане на отвореном у једном делу Парка.

Учесници еколошке радионице су, израдом колажа и ликовних радова на тему заштићених Споменика природе земунског парка, изразили своје виђење лепоте и значаја овог зеленог простора.

„Парк са својим светим стаблима Тисе старим око 200 година, памти сва дешавања и љубоморно чува све промене уназад два века. Зато, нека нас овај 24. мај, Дан паркова и споменици природе Земунског парка подсете на обавезу да морамо имати на уму да будемо лојални природи и да је чувамо. Само ако чувамо природу и поштујемо њене законе, нашим потомцима нећемо ускратити могућност и задовољство сусрета са импресивним примерцима, реткостима и пределима наше земље, као и да данас уживају у овом прелепом зеленилу Земунског парка“, поручила је др Драгана Остојић поводом Дана паркова.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.