Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Нови мотиви поштанских марки серије „ Европска заштита природе - Србија“

На предлог Завода за заштиту природе у издању ПОШТА Србије (РЈ Србија Марка), Предео нарочите природе лепоте „Рајац“ и Споменик природе „Ресавска пећина“ нови су мотиви поштанских марки и пригодне коверте годишње серије ЕВРОПСКА ЗАШТИТА ПРИРОДЕ – СРБИЈА.

У складу са националним иницијативама примене Европске конвенције о пределу на маркама су представљена природна добра која ове године обележавају 50 година заштите, а пример су добара која воде бригу о одрживом развоју и обједињују вредности природног и културног наслеђа.

Предео нарочите природне лепоте „Рајац“ (марка номинале 46,00 динара) поред изуетних природних одлика има значајно место и у историји Србије. На простору Рајца (највиши врх 484 m) који је део планине Сувобор, током Првог светског рата одиграла се славна Колубарска битка обухвативши простор општине Љиг и планине Сувобор. У част чувених 1300 каплара подигнут је споменик на Рајцу. Рајац је познат по манифестацији Косидба, која симболично представља мобу и свечани завршетак кошења планинских ливада. Због својих предеоних карактеристика, у које су интегрисане предеоне, историјске и етнолошке одлике овог краја, део простора Рајац заштићен је 1963. године решењем СО Љиг, као Предео нарочите природне лепоте. Завод за заштиту природе Србије врши истраживања која би омогућила да простор Рајца буде део већег заштићеног природног комплекса Ваљевске планине.

Споменик природе „Ресавска пећина“ (марка номинале 50,00 динара) спада у ред најзначајнијихresavska спелеолошких објеката и туристичких пећина Србије. Унутрашњост пећине обилује бројним дворанама, галеријама, стубовима, сталгмитима и сталактитима, драперијама и окамењеним водопадима. Пећина је стара око 80 милиона година, док се стари накит процењује на 45 милиона година. Дуга је 4,5 km од којих је истражено 2,8 km, температура је 7C, док је влажност ваздуха 80-100%. Накит пећине почиње од самог улаза и појављује се у три боје: црвеној (од оксида гвожђа), жутој (од примеса глине) и белој (од кристалног калцијума). Пећина је стављена под заштиту 1963. године одлуком СО Деспотовац, док је у складу са Законом о заштити природе из 1991. године, на предлог Завода за заштиту природе Србије, стављена под заштиту као Споменик природе од изузетног значаја у рангу природног добра од националне вредности.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.