Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

14. Парковијада „Тара 2013“

Парковијада, традиционални сусрет националних паркова и организација које се баве заштитом природе одржана је по 14-и пут, у периоду од 20. до 23. јуна, у Националном парку „Тара“ (организатор: ЈП „НП Тара“). Током Парковијаде учесници су имали прилику да учествују у спортским надметањима, да размене искуства и новине у пракси заштите и упознају природне и културолошке феномене на простору НП „Тара“.

На овогодишњој Парковијади било је око 180 учесника, представника Министарства Републике Србије за природне ресурсе, рударство и просторно планирање, Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине АП Војводине, Завода за заштиту природе Србије, Покрајинског завода за заштиту природе Војводине, четири национална парка из Србије (Ђердап, Фрушка гора, Копаоник и Тара), и два из Босне и Херцеговине (Козара и Сутјеска).

Другог дана Парковијаде, 21. јуна, у организацији Министарства за природне ресурсе, рударства и просторног планирања, поред спортских такмичења, одржан је и тематски округли сто. У првом делу округлог стола дискутовало се о садржају нацрта Закона о националним парковима. Увод у тему чинила су излагања државног секретара др Срђана Белија (Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања) који је дао кратак осврт на нацрт Закона о националним парковима, предложени статус управљача, модел финасирања и сл; др Драгане Остојић (Завод за заштиту природе Србије) о Студијама о националним парковима, Ђердап, Копаоник и Тара и мр Николе Стојнића (Покрајински завод за заштиту природе Војводине) о Фрушкој гори. Док се у другом делу састанка разговарало о заједничком учешћу у пројектима. Презентације на ову тему имали су Тања Петровић (Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања) са излагањем о прекограничној сарадњи, актуелним пројектима и могућим фондовима и Добривоје Антонић (Асоцијација националних паркова и заштићених добара) који је овом приликом говорио о актуелностима и пројектима Асоцијације. Сагледавши различите аспекте изложених тема учесници округлог стола закључили су да је неопходно да заједно са свим заинтересованим странама учествују, како у процедури доношења законских аката, тако и конкурисању ка фондовима Европске Уније за финасирање прекограничних и регионалних пројеката.

У оквиру спортског дела програма учесници су се такмичили у разноврсним дисциплинама: фудбал, баскет, стони тенис, куглање, пикадо, оријентиринг, надвалачење конопца и игре спретности. У спортским надметањима екипа Завода за заштиту природе освојила је друго место у баскету и треће место у гађању мете напртњачом.

Домаћин Парковијаде, ЈП „НП Тара“, 22. јуна организовао је за учеснике излет, у циљу представљања природних лепота и споменика културе Парка, који је почео са рафтинг туром Дрином, а завршио се посетом изложбене поставке о стећцима на простору Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске у Управној згради Парка у Бајиној Башти.

Такође, одржана је и завршница спортског дела програма. Прво место у спортском програму освојио је домаћин манифестације НП „Тара“, друго место НП „Ђердап“ и треће место НП „Копаоник“.

Штафету у организацији наредне 15. Парковијаде, манифестације у оквиру које се у спортском амбијенту повезују и јачају сарадњу у области заштите природе управљачи, државни органи и стручне установе, преузео је Национални парк „Сутјеска“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.