Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Упозоравајући подаци IUCN о нестајању најстаријих и највећих врста у свету

Међународна унија за заштиту природе IUCN упутила је саопштење јавности о последњим подацима IUCN Црвене листе угрожених врста који показују забрињавајуће опадање бројности четинара, најстаријих и највећих организама на свету, слатководних рачића, пужева и морског прасета Neophocaena phocaenoides. Даљи сродник шарана, Cyprinodon arcuatus, велики зелени кратконоги гуштер Chioninia coctei и једна од врста слатководног рачића су проглашене ишчезлим.

Новим подацима се додаје с 4,807 врста на IUCN Црвену листу чиме укупан број процењених врста износи 70,294, од којих је 20,934 на ивици изумирања што је више од једне четвртине свих врста које су на Црвеној листи. Овогодишње истраживање је обухватило и прву глобалну процену угрожености четинара. Резултати показују да је данас 34% кедрова, чемпреса, јела и других четинара са шишаркама на свету на ивици изумирања – 4% више од последње процене која је урађена 1998. године.

„Последње издање Црвене листе показује неке забрињавајуће трендове. Све је више врста којима прети изумирање због негативног утицаја човека. Овај тренд ће се наставити уколико се не примене циљане мере заштите. Заштита врста се показала делотворном, али очување најугроженијих врста захтева више ангажовања и финансијских средстава“, каже Борис Ерг, директор IUCN Програмске канцеларије за југоисточну Европу, смештене у Београду.

Четинари су најстарија и највећа група организама на планети. Чекињасти бор (Pinus longaeva) може на пример да живи и до 5,000 година док Црвена секвоја (Sequoia sempervirens) расте и до висине од 110 m. Изузимајући влажна станишта, четинарске шуме задржавају више угљеника од било ког биома – три пута више од количине коју прикупљају шуме умереног појаса и тропске шуме. Њихова економска вредност је изузетно велика: меко дрво се користи за производњу дрвета и папира, док се за добијање агенса против рака Taksol® користи неколико врса тиса.

Три врсте су проглашене ишчезлим. Последњи пут виђен 1912. године, Велики зелени кратконоги гуштер (Chioninia coctei) – који je настањивао једно острво и два острвца – ишчезао је услед ширења интродукованих пацова и мачака. Даљи сродник шарана, врта рибе Cyprinodon arcuatus – која је насељавала басен реке Санта Круз у Аризони – је ишчезла услед нестанка воде у природном станишту, је ишчезла услед нестанка воде у природном станишту, а слатководни рачић Macrobrachium leptodactylus је био жртва деградације станишта и урбанизације, наводи се у саопштењу IUCN.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.